АРТЕ УРБАНА КОЛЕКТИВ e сдружение от артисти и професионалисти в областта на културата, основано в София през 2016-a от Ралица Асенова и Димитър Узунов. В последствие към тях се присъединяват и други представители на творческия и културно-образователния сектор от цяла България. Колективът организира разнообразни културни събития: фестивали, лекции, прожекции, работилници, мастъркласове и други образователни форуми, както и театрални представления в цяла България. Основната цел на Арте Урбана Колектив е да развива международна артистична и културна динамика в страната, най-вече свързвайки киното и образованието, както и театъра и науката.

Арте Урбана Колектив организира три големи ежегодни събития: кинофестивалът “Срещи на младото европейско кино” в София, фестивалът “Театър на чудесата” за наука и изкуство и Summer Scriptwriting Base, лятна академия за творци от цял свят, провеждана на различни места България.

Арте Урбана Колектив е партньор по множество европейски проекти, сред които CinEd – Кинообразование за деца и младежи, CURIOUS (съчетаващ наука и театър),  Киното, сто години младост (Le Cinéma, cent ans de jeunesse), Млади режиьори снимат града си (Young Filmmakers Portray Their Cities), както и вече успешно приключилите European Short Pitch (за продукция на късометражни филми) и WOMED (онлайн платформа за жени кино-творци). Най-новите ни проекти включват Please ASK! за продуцирането на спектакли на научни теми, по който сме лидери, и Re-Imagine – за въвеждането на устойчиви зелени практики в изпълнителските изкуства.

Организацията е подкрепяна от важни институции като програмите Творческа Европа/МЕДИА и Еразъм+ на Европейския съюз, Национален фонд “Култура”, Столична община и програма “Култура”, Министерство на културата, Френски институт в България и посолството на Франция в България, Португалски културен и езиков център Камойнш в София и Посолството на Португалия в България, Гьоте-институт България, Чешки център в България, Български фонд за жените и много други партньори.

Сдружението реализира няколко проекта за Културната програма на Българското председателство на Европейската комисия през 2018 и Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Екип

Ралица Асенова - съосновател и ръководител

Притежава магистърска степен по театрознание и кинознание от Sorbonne Nouvelle – Paris 3, както и по европейски политики и управление на културни проекти от университета Paris 8. Следва също в Болонския университет, където пише научна публикация за работата на Пиер Паоло Пазолини. През 2022-а защитава докторска дисертация, посветена на европейските практики на кинообразование. Ралица Асенова е работила по множество проекти в областта на културата, както във Франция, така и в България. През последните девет години оглавява и ръководи фестивала “Срещи на младото европейско кино” в София и също така е българският координатор на програмите по кинообразование “CinEd – Европейско кинообразование за деца и младежи” и “Киното, сто години младост”. Инициатор на първата по рода си в България платформа “Кино в училище”.

Димитър Узунов - съосновател и ръководител

Притежава бакалавърски и магистърски степени по приложни театрални науки от Университета Париж 8 и по геология от Софийския университет. Учил е също така и актьорско майсторство, театрална режисура и театрален мениджмънт в Brooklyn College (City University of New York). През 2008-а година основава в Париж театралната компания Famille Mundi, в която работи с артисти от над 20 държави. Димитър Узунов и Famille Mundi са двукратни носители на наградата “Млад талант на Париж”, присъждана от парижкото кметство. Той създател и ръководител на Summer Scriptwriting Base, лятна академия, която събира всяко лято в България креативни хора от цял свят. Димитър Узунов е създател и ръководител също така на платформата “Театър & наука”, координатор на европейския проект Please ASK! за създаване на театрални продукции на научни теми и директор на “Театър на чудесата” – България, фестивал за наука и изкуство.

Димитър Узунов е автор, режисьор и актьор в множество театрални постановки във Франция, САЩ и България. Водил е  лекции и уъркшопо по различни теми (Creative Storytelling, Digital Storytelling, Site-specific and Immersive Storytelling, AI and Storytelling, създаване на научно-фантастични и фентъзи светове, жанровете трилър и мистерия, пичинг, публично говорене и театрaлна композиция) в над 20 държави по света.

Параскеви (Еви) Карагеоргу - киноексперт

Еви Карагеоргу е филмов критик, продуцент и режисьор, специалист по кинообразователни програми за деца. Преди завръщането си в България през 2019-а година е част от екипа на компанията за документални продукции Doc Society в Лондон, където работи върху разработването на методология за училищно образование въз основа на документалното кино. Преди Лондон живее в Словения, където продуцира Eye on Film Youth Film Festival с богата селекция от международни заглавия, а също и съпътстваща програма от семинари и майсторски класове за деца и младежи. В България работи също за отдел “Връзки с обществеността” към Европейския парламент, Коалиция за медийна грамотност и други неправителствени организации. В момента участва в различни проекти на Арте Урбана Колектив (програма “Кино в училище”). Координатор е на програмата “Моето място в киното”, проект за усвояване на социални и емоционални компетенции със средствата на киното, чиято целева група са момичета и млади жени.

Никола Налбантов - сценограф и видеоартист

Дипломира се от Националната художествена академия в София с магистърска степен по “Авторски визуален спектакъл”. Носител на наградата “Икар” за сценография през 2010-а за постановката “Четири стаи”. През същата година печели съвместно с Евгения Сербева награда от международния конкурс eDward – The Young Filmmaker’s Award за 3D филма “Безценно”. През 2013-а е номиниран, заедно с Елена Шопова, за “Икар” за сценографията на визуалната среда в проекта “ПроТекст 5: Навреме”. Никола Налбантов е сценограф и видео артист на много театрални и танцови представления, сред които “Карнавал.com”, “Скачай!”, “Мадам Мишима”, “Пандора”.

Също така е сценограф и видеоартист към продукциите на Арте Урбана Колектив “Джордж Каплан”, “Дългият път към звездите”, “Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” и “Синтетичният човек – мечта, кошмар, реалност”.

Повече на nikolanalbantov.com

Александрина Джасем - координатор

Страстен любител на изкуството, тя е част от Арте Урбана Колектив от 2016-а година. Магистър по генетика, спечелила българския конкурс за комуникация на науката FameLab през 2011-а. Работила е като журналист към Българското национално радио. Стреми се да разкрие красотата на науката с методите на изкуството. Обича да бъде заобиколена от хора, които се занимават с изкуство, и от хора, запалени по науката.

Координира платформата “Театър & наука” и лятната академия Summer Scriptwriting Base.

Владимир Божилов - научен консултант и комуникатор на науката

Притежава докторска степен по астрономия от 2014-а година. В момента е главен асистент в катедрата по астрономия към Факултета по физика на Софийския университет. От 2017-а година насам е национално лице за контакт по програмата “Наука със и за обществото” към “Хоризонт 2020”, а понастоящем е експерт по връзки с обществеността във фонд “Научни изследвания”. Води курсовете “Комуникация на астрономията” и “Практическа комуникация на астрономията” в иновативната интердисциплинарна магистърска програма “Астрономия и популяризация на астрономията” в Софийския университет. Участник и консултант на различни инициативи от платформата “Наука & театър” – “Дългият път към звездите”, “Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?”, “Ритъмът в сърцето на Галактиката”.

Елена Гамалова - графичен дизайн и визуална идентичност

С впечатляващ професионален опит и портфолио, което включва световни марки и институции като Deborah Milano, Rouge Baiser, MTV, Christian Lacroix, Walt Disney, Pixar, Lucas Films, EMIS, CEIC. По време на досегашната си кариера, почти половината от която е в Париж, Елена Гамалова е допринесла за разработването на визуална идентичност, стратегии за дизайн, междуканални промоционални кампании, опаковки, промишлени отчети, списания, електронни книги и всякакви видове маркетингови продукти, материали за комуникация, събития и продажби. Нейни работи са представяни в Packaging of the World, Dieline, World Brand Design Society, Best of Branding. Един от най-новите ѝ проекти за опаковане е част от десетте най-добри за май 2020 година според Packaging of the World (платформа за вдъхновение за дизайн на опаковки, представяща най-добрите творчески работи в световен мащаб). Също така е номинирана за A’ Design Award за 2021-а.

Даниел Симеонов - педагогически експерт

Завършва кинорежисура в Нов български университет. Следвал е също философия в Софийския университет и световно кино в Биркбекския университет в Лондон. Бакалавърският му проект е краткият документален филм Close, като освен това режисира няколко студентски филма и телевизионни реклами, пише за кино и сътрудничи на различни филмови фестивали. Първата му самостоятелна фотоизложба “Близо до Близкия изток” е показана в Дом на киното, София. В момента е учител в село Дерманци. Посвещава усилията си за популяризиране на необходимостта от повече учебни програми и дисциплини в българската образователна система, изкучаващи различните изкуства, особено киното. Постоянен сътрудник към проектите “CinEd – Европейско кинообразование за младежи” и “Киното, сто години младост”.

Цвета Арнаутска - фотограф

В момента изучава занаята на киното и телевизията в Нов български университет с намерение да дипломира като режисьор. Отпреди това вече е профилирана като фотограф, тъй като завършва Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Запознава се с изкуството на киното посредством фестивала “Срещи на младото европейско кино” през 2016-а. През 2017-а участва в програмата “Киното, сто години младост”, където под ръководството на Ралица Асенова и Василена Баджарова създава със съучениците си филм, представен от тях в Cinémathèque française в Париж. Официален фотограф на Арте Урбана Колектив.

Мария Дачева - ментор киноателиета и организатор

Режисьор и фотограф, Мария Дачева има над петнадесет годишен опит в българската киноиндустрия. Участвала е в многобройни филмови продукции и фестивали като координатор; основател и креативен директор на Burgas Film Lab – образователна програма за ученици на възраст 14 -18 години. Ментор в работилници по фотография, кино, архитектура за деца и младежи от непривилигировани общности. В сдружението е ментор по различни програми, както и организатор на фестивала “Срещи на младото европейско кино”.