За събитието

От опитомяването на древни зверове през пречупването на космическите граници до търсенето на разковничето за нашето безсмъртие – всяка от тези теми може да се превърне както в чуден художествен сюжет, така и в авангардна научна разработка. И точно от тази среща на темите между науката и изкуството се ражда “Театър на чудесата”.

THEATRE OF WONDER (Театър на чудесата) е европейска мрежа от фестивали посветени на сътрудничеството между хора на изкуството и науката. Първото българско издание ви очаква от 10 до 12 септември 2021 г. в София.

10 септември, петък

 

TOW_2021_2

Ритъмът в сърцето на Галактиката

Астрофизиката среща музиката и импро-театъра | 18:30 часа, сцена Терминал 1

В сърцето на Млечния път се намира свръхмасивна черна дупка. Това е истинско космическо чудовище, което с лекота би събрало в себе си милиони Слънца. Какво прави тя там и какво представляват активните галактични ядра? Отговорът ще открием заедно по време на едно вълнуващо космическо приключение, което по интерактивен и забавен начин съчетава науката с театъра и музиката.

В това космическо пътешествие ще ви поведат опитни гидове: астрофизикът Владимир Божилов, музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов.

 

TOW_2021_3

Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?

Креативно приключение | 20:30 часа, сцена Дерида

​Креативността често е определяна за най-важното умение на 21-и век. „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” е забавно и вълнуващо приключение в търсене на тайните на креативността на Алберт Айнщайн. Айнщайн е творил в сферата на науката, но принципите на неговата креативност могат да бъдат приложени във всички сфери на човешката дейност.

Димитър Узунов и екипът на спектакъла имат амбициозната задача да превърнат всеки един от публиката в експерт по креативност за един час. Готови ли сте да приемете предизвикателството?

 

11 септември, събота

 

TOW_2021_4

Синтетичният човек – мечта, кошмар, реалност?

Биологията среща видеографията | 18:30 часа, сцена Терминал 1

Изкуствени човешки органи, които заменят “дали дефект” или биологично остарели природни оригинали. Майки, които раждат с помощта на синтетични органи. Безсмъртни хора. Звучи ви фантастично? Новата реалност вече чука на вратата. Елате да си сверим часовниците!

Дали науката може да превземе един от последните бастиони на природата – безсмъртието? Несамо ще чуете нашия отговор, но и ще се докоснете до медицински подходи, които прекрачват от областта на научна фантастика в научната реалност.

Със синтетичния човек ще ни срещнат научният предприемач Спас Керимов, видео-артистът Никола Налбантов и режисьорът Димитър Узунов.

 

TOW_2021_5

Принципът на неопределеността (на английски език)

Квантовата физика среща театъра | 20:30 часа, сцена Дерида

​Професор разказва за някои от най-загадъчните концепции на квантовата механика (експериментът с двата процепа, котката на Шрьодингер, интерпретацията за множествените светове на Хю Еверет), за да представи един прекрасен свят, изграден от мистерии и парадокси. Но сред цялата тази радост, изпълнена със страхопочитание, се крие тревожна истина. Лекцията се превръща в изповед, в която някои от най-авангардните идеи на квантовата механика се преплитат със съкровената тайна на професора. Това в крайна сметка го тласка към едно крайно решение…

 

12 септември, неделя

 

TOW_2021_6

Звярът

Палеозоологията среща театъра | 18:30 часа, сцена Терминал 1

Когато човекът е опитомявал животните, надали си е давал сметка какво ще последва. Тринайсет хиляди години по-късно е негов ред да бъде опитомен. Сега съдбата на човечеството е в ръцете на една жена. Ще успее ли да се пребори със Звяра?

Какво знаем днес за първите опитомени от човека животни и как тази особеност е променила завинаги хода на нашето развитие? Какво означава тя за бъдещето ни?

Ще се разходим из страниците на древната история в компанията на палеозоолога Надежда Карастоянова, актрисата Деница Зафирова и режисьора Стефан Прохоров.

 

Изчислителната красота на природата (на английски език)

Компютърните науки срещат театъра и музиката | 20:30 часа, сцена Дерида

Театрална лекция, която ни кани на пътешествие в изчислителната същност на природата. Взаимодействието на множеството живи същества води до сложни и прекрасни, неочаквани и завладяващи поведения, които ние се опитваме да представим посредством информационните технологии. Сценична продукция с Алберто Монтрезор (професор по инженерни и информационни науки от университета в Тренто) и Карло Ла Мана (музикант).

 

АДРЕСИ:

Сцена Терминал 1 – ул. Ангел Кънчев 1
Сцена Дерида – ул. Цар Самуил 32

Галерия

Снимки: Цвета Арнаутска

Фестивалът “Театър на чудесата” се организира в България от Арте Урбана Колектив и RATIO, в партньорство с Френски институт в България, Сцена “Дерида”, Си Ви Ес – България и с подкрепата на програма “Творческа Европа”, Национален Фонд “Култура” и Столична програма “Култура”. “Театър на чудесата” е част от европейския проект CURIOUS.

Медийни партньори на фестивала са Actualno.com, iWoman.bg, Impressio.dir.bg, ВИЖ!, агенция БГНЕС и Лицата на града.