Какво е ESP

European Short Pitch е инициатива, целяща да стимулира продуцирането на късо кино на европейско ниво, както и да подпомага още на ниво разработване на сценарий филмови проекти с потенциал за европейско разпространение. European Short Pitch цели да изкара на сцената млади таланти от цяла Европа, да им осигури възможности за качествено разпространение на филмите им на европейско ниво, както и да развие европейска мрежа от професионалисти в сферата на късометражното кино.

Основната цел е да се създаде място за среща между сценаристи и продуценти, което увеличава възможностите за стартиране на копродукции между отделните държави още от етап сценарий, а също и за финансиране на продукциите, подобрявайки икономическия аспект на филмите и тяхната видимост в цяла Европа. Всяка европейска копродукция в нишата на късометражното кино води до безценна обмяна на опит и контакти между сценаристи-режисьори и продуценти, което засилва възможностите за колаборации между млади европейски таланти в по-малък мащаб. На това поле те могат да натрупат необходимия опит, с който след това да поемат към следващата стъпка – по-мащабното пълнометражно кино. Освен това, когато няколко европейски продуцента работят заедно, комбинирайки своите ресурси и познания, впоследствие могат да подкрепят ефективно режисьори, които снимат своя дебютен филм.

 

ESP 2019 Селектирани проекти:

ApallouNikos Avgoustidis, Gabriella E. Charmani (Гърция)
Les AveuglesMichiel Jozef Robberecht (Белгия)
Blind DateDaniel Wesseik (Чехия/Нидерландия/Израел)
CreaturesMiguel Lopez Beraza, Nayeem Mahbub (Испания)
EggshellsSlava Doytcheva (България)
Girl And The PianoJurga Šeduikytė (Литва)
Goodnight PalLyubo Yonchev (България)
InoMirko Genduso (Италия)
I’m not telling you anything, just sayin’ Sanja Milardović (Хърватия)
Luce and the RockBritt Raes (Белгия)
The North PoleMarija Apcevska (Северна Македония)
Of DogsNinna Pálmadóttir (Исландия)
The Season of SeagullsPauline Pelsy-Johann (Франция)
The Tears of ThingsKate Voet (Белгия)
TracesLidija Majsovska, Jakov Poposki (Северна Македония)
A Violent boyTommaso Usberti (Франция/Италия)

ESP 2019 ментори

Брита Краузе

След известен период в Нюйоркския университет, в програма “Kино и телевизия”, Брита Краузе завършва London Film School, специалност “Сценарно писане”. Впоследствие работи като сценарист, режисьор и монтажист на късометражни и телевизионни филми. Нейният късометражен филм Fünf Minuten (“Пет минути”) печели няколко фестивали награди, селектиран е на Biennale di Venezia, както и се показва заедно с “Бягай, Лола” в немските кина. С нейният телевизионен филм Family Dog започва официалното откриване на Munich Film Festival. Заради навлизането ѝ в рекламната сфера, следва завръщане към късометражното кино.

През 2007-а Брита работи като преподавател / консултант по актьорско майсторство с Ширин Нешат за филма Women Without Men (Сребърна мечка/Най-добра режисура Biennale di Venezia 2009). От 2010-а насам работи като редактор на сценарии за германски и международни сценаристи/режисьори. Придобива допълнително опит като участва в тренинг по редактиране на сценарий към Torino Film Lab през 2012-а и като консултира сценографи в Torino Film Lab’s FeatureLab, Doha Film Institute, Kultburo, Москва, Filmuniversity Babelsberg Konrad Wolf, Nisi Masa, Filmakademie Ludwigsburg и Nipkow Programm, Берлин

Надя Дюмушел

Към настоящия момент, Надя Дюмушел работи активно като сценарист, консултант и учител в няколко филмови лаборатории, сред които Script Lab / Torino Film Lab, Next Step (организиран от Semaine de la Critique), Le G.R.E.C и Moulin d’Andé. Посветена на световната сцена за независимо кино, работата ѝ се фокусира върху процесите по узряване на една история, формирането на светове, думи и образи. Като независим сценарен редактор, Надя работи с най-различни кинотворци по света, помагайки им в развиването на късометражни и пълнометражни филми, както и обучава студенти, продуциращи на международно ниво, по спецификите на интеркултурния аспект на един сценарий (Filmakademie Ludwigsburg).

​След като изучава визуална култура в Брайтън, журналистика и литература в Берлин и кино във Валенсия, Надя стартира кариерата си като селекционер и редактор на комисията, подбираща късометражната програма за Страсбург на ARTE. По-късно започва работа в международния отдел за продажби на PREMIUM FILMS в Париж, след което се връща в ARTE през 2010-а, за да програмира пълнометражната селекция, с което за 5 години натрупва безценен опит в разработването на европейски филмови продукции. Тя все още работи за ARTE по единични проекти, а в момента пише сценария за документален сериал, посветен на историята на изкуствата.

През 2012-а тренира професионалисти към TorinoFilmLab в умението да се разказват истории, преди да започне да преподава сценаристика в Университета в Страсбург 2013-2015 и да съоснове La Scénaristerie, програма за развитие на сценаристи в Париж.

Леонардо Сталиано

Участвал и преди в ESP, Леонардо Сталиано е сценарист и редактор-сценарист, учил философия (Università di Firenze), техника на разказа (Scuola Holden) и драматично писане (New York University). Сценарист е на филма Yuri Esposito (спечелил наградата на Biennale College на 70-тия Филмов фестивал във Венеция), автор на пиесата Cashmere WA (спечелила Diego Fabbri Award), a също и на късометражни истории в различни списания. Като сценарист-консултант, Леноардо е водил уъркшопи за организации и институции, сред които TorinoFilmLab, Le Groupe Ouest, Doha Film Institute. В момента работи като програмен координатор за College of Storytelling към Scuola Holden, където преподава и драматургия.

Пиер Ходгсън

Пиер Ходгсън е роден във Великобритания сценарист, който живее във Франция. Работил е заедно с Раул Риус, Филип Грандриу, Жоаким Пинто, Жером де Мисолз, Патрисия Мазуи, Марина де Ван и много други. Два от филмите, които пише заедно с Жоао Каниьо, стигат до Un Certain Regard на фестивала в Кан. Друг негов сценарий, Des Gens Jeunes Modernes, е показан на Directors Fortnight през 2011-а. В момента работи върху първия си пълнометражен сценарий в Берлин – филма Unafilm, с подкрепата на програма “Творческа Европа”. Консултира професионално работилниците по сценарий на Le Groupe Ouest, включително LIM и Selection Annuelle. През 2017 и 2018-а преподава драматургия в Torino Film Lab.

Пловдив

ESP_P_1

20.04.2019 (събота)

Lucky Дом на киното, ул. Гладстон 1, Пловдив

18:30-20:40

 

МАСТЕРКЛАС С ВИМ ВАНАКЕР “Как се прави успешен късометражен филм” Какво е успех и какво е успешен филм? Едно много лично изживяване, което може да има само субективен отговор. На първо място, какво разбираме под успех? Впускане в дълбоките въпроси, стремейки се да покажем голямата картина, в която са вплетени личните желания и спецификата на филмовата индустрия.

Q & A СЕСИЯ

ПРОЖЕКЦИЯ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ #1 “Into the Blue”: Antoneta Alamat Kusijanović (Хърватия/Словения/Швеция, 2017, 22’) “The Chicken”: Una Gunjak (Германия/Хърватия, 2014, 15’) “By the Pool”: Laurynas Bareiša (Литва, 2017, 16’) “Whispering in a Friend’s Mouth”: Hannaleena Hauru (Финландия, 2009, 11’)

КОЙ Е ВИМ ВАНАКЕР: След като учи психология в Белгия, се мести в Дълбин и практикува с пациенти, страдащи от наркотична зависимост. Три години по-късно, отново следва в EICA, където създава два късометражни филма: Endgame и The Naked Leading the Blind. След като завършва, попада в NISI MASA – Европейска мрежа за младежко кино, където оглавява отдел „Сценарии“ и менажира European Short Pitch. Основава Sireal Films и продуцира, финансирания от VAF късометражен филм Empire. Впоследствие става част от комитета, селектиращ филми за Късометражната програма на фестивала в Кан и работи като творчески консултант, преподавател и гост-лектор на много филмови фестивали. Като сценарист и режисьор в момента работи по късометражните филми [ˈsɪə.ri.əl ] и Psycho Revisited.

 

 

ESP_P_2

21.04.2019 (неделя)

Lucky Дом на киното, ул. Гладстон 1, Пловдив

18:30-20:40

 

МАСТЕРКЛАС С ЖЕРОМ НУНЕС “Как се финансира и продуцира късометражен филм”. Този мастърклас ще се опита да отговори на въпроса как се намира продуцент и по-конкретно – как се намира точният продуцент за даден филм. Какъв е залогът? Кои са честите грешки, които трябва да се избягват? С какво е свързано потенциално финансиране? Струва ли си да се прави копродукция? И накрая, кои са събитията, програмите и платформите, които може да ни помогнат да се усъвършенстваме професионално?

Q & A СЕСИЯ

ПРОЖЕКЦИЯ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ #2 “Helga is in Lund” Thelyia Petraki (GГърция, 2016, 20’) “The Noisemaker”: Karolis Kaupinis (Литва, 2014, 14’) “Silence of the Dying Fish”: Vasilis Kekatos (Франция/Гърция, 2018, 20’) “Deer Boy”: Katarzyna Gondek (Полша/Белгия/Хърватия, 2017, 15’)

КОЙ Е ЖЕРОМ НУНЕС: След магистратура по американско кино (в Екс ан Прованс) и докторантура в Нотингамския университет, където също преподава литература и кино, в момента Жером Нунес живее в Марсилия. Заедно с Жан-Лорен Синидис създават продуцентската къща за артхаус кино Films de Force Majeure през 2010-а (награда за Изгряващ продуцент на France Télévision за 2016/17), фокусирайки се върху международни копродукции. Също така е сценарен консултант към le G.R.E.C. (Югоизточна Франция, 2012), Generator (Страсбург, Nisi Masa 2013), Scriptwriting Summer Camp (България, 2016), Warshat Aflam (Arabic Film Festival в партньорство със CNC Film Fund, 2016-19), Pitch Please! (Luxembourg City Film Festival, 2013-16). ​Завършвайки Nisi Masa, режисира късометражния филм RELAPSE (Cinébanlieue, Clermont-Ferrand и др.)

София

ESP_S_1

08.01.2019 (вторник)

Френски институт, пл. Славейков 3, София

18:30-20:30

 

МАСТЕРКЛАС С ПИЕР ХОДГСЪН “Защо (О, защо!) независимо кино” Една своеобразна конфронтация с вътрешните механизми и фините детайли на независимото кино. Справяме ли се с отговорностите си? Стараем ли се с всички сили? Правилна ли е каузата, която защитаваме? Всички тези деликатни въпроси ще бъдат обсъдени честно.

Q & A СЕСИЯ

ПРОЖЕКЦИЯ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ #1 “Into the Blue”: Antoneta Alamat Kusijanović (Хърватия/Словения/Швеция, 2017, 22’) “The Chicken”: Una Gunjak (Германия/Хърватия, 2014, 15’) “By the Pool”: Laurynas Bareiša (Литва, 2017, 16’) “Whispering in a Friend’s Mouth”: Hannaleena Hauru (Финландия, 2009, 11’)

 

 

ESP_S_2

11.01.2019 (петък) 

Гьоте-интитут, ул. Будапеща 1, София

18:00-20:30

 

МАСТЕРКЛАС С БРИТА КРАУЗЕ И НАДЯ ДЮМУШЕЛ “Редакция на сценарий – Въведение” Надя Дюмушел и Брита Краузе ще представят процеса по писане на сценарии, разкривайки най-успешните подходи в световните практики. Целта ще бъде на първо място да се фиксира позицията на самия творец-сценарист, което да се превърне в отправна точка за изграждане на драматургичен конфликт.

Q & A СЕСИЯ

ПРОЖЕКЦИЯ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ #2 “Watchkeeping”: Karolis Kaupinis (Литва/Белгия, 2017, 16’) “Helga is in Lund”: Thelyia Petraki (Гърция, 2016, 20’) “Volte”: Monika Kotecka , Karolina Poryzała (Полша, 2017, 14’)

 

 

ESP_S_3

12.01.2019 (събота)

Гьоте-интитут, ул. Будапеща 1, София

14:00-18:00

 

ПИЧИНГ НА СЕЛЕКТИРАНИТЕ ПРОЕКТИ

СРЕЩА С ТВОРЧЕСКИТЕ ЕКИПИ

18:30-20:30

МАСТЕРКЛАС С ЛЕОНАРДО СТАЛЯНО “Въведение в драматичния сценарий” За какво точно говорим, когато говорим за драматично писане? Какво стои зад това понятие? Кое е общото между гръцките трагедии и телевизионните сериали? Tози мастерклас ще се опита да отговори на всички тези въпроси, като надникне в работата на Софокъл, Тони Кушнер и Братята Дъфър.

Q & A СЕСИЯ

ПРОЖЕКЦИЯ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ #3 “The Noisemaker”: Karolis Kaupinis (Литва, 2014, 14’) “Silence of the Dying Fish”: Vasilis Kekatos (Франция/Гърция, 2018, 20’) “The Baby Shower”: Joseph Pierce (Великобритания/Франция, 2016, 16’) “Deer Boy”: Katarzyna Gondek (Полша/Белгия/Хърватия, 2017, 15’)

 

​Всички събития в рамките на ESP 2019 са със свободен вход. Работният език на пичинг сесиите и мастъркласовете е английски.