КАКВО Е ТЕАТЪР НА ПОТИСНАТИТЕ?

Театърът на потиснатите се базира на методи, описани от бразилския театрален режисьор Аугусто Боал и за пръв път представени в Париж през 1970-а, впоследствие разпространени в Бразилия и в Европа. Техниките на Боал използват методите на театъра като средство за разпространение на социални и политически промени. В Театъра на потиснатите публиката става активен участник, докато в “наблюдателска” позиция изследва, анализира и трансформира околната реалност.

КОЙ Е РУИ ФРАТИ?

Актьор и режисьор, Руи Фрати започва своята кариера в театъра в Бразилия, след като учи театър и социология. Той е работил с имена като Robert Wilson, Andrei Serban, Enrique Buenaventura, Augusto Boal, Ariane Mnouchkine, Maurice Vanneau, Alvin Nikolais…

В Европа преподава в Националната консерватория по драматургични изкуства в Лисабон, преди да се премести в Париж, където поема управлението на Театъра на потиснатите от Augusto Boal през 1998-а.Той е част от компанията (намираща се в 12-ти район на Париж) от самото ѝ основаване и има значителен принос за превръщането ѝ в европейски изследователски център по метода на Театър на потиснатите.

За събитието

theatre_to_3

 

РУИ ФРАТИ Директор на Théâtre de l’Opprimé в Париж и фестивала MirgrActions

“Театър на потиснатите” (публична лекция)

“Методи и техники на Театър на потиснатите” (практически уъркшоп – 20ч)

“Форум театър” (представяне на резултатите от уъркшопа)

Организатори

Арте Урбана Колектив в партньорство с Френския институт в България, Гьоте-институт България и Théâtre de l’opprimé.

Галерия