КАТАЛОГ

ВЪЛНУВАЩИЯТ СВЯТ НА КАРТИТЕ

Картографията среща видеографията

 

Картите са съпътствали и подпомогнали развитието на човешката цивилизация. Във “Вълнуващият свят на картите” географът Евгения Сарафова и видео-артистът Никола Налбантов ще ни разкажат за историята на картите, за тяхната употреба, както и за някои неочаквани и прелюбопитни техни приложения. Режисьор: Димитър Узунов.

СЛАДКА ОТРОВА

Химията среща музиката и импро-театъра

 

Отровите съпътстват човечеството и в живота, и на сцената. В смъртта чрез отравяне има нещо мистично, което провокира въображението. Като почнем от разходката на Сократ, след изпиването на бучиниша, продължим през Ромео и Жулиета и техните две отрови – мнимата и истинската, можем да стигнем чак до комедията “Принцесата булка” и отрова, която “няма цвят, вкус и мирис и се разтваря моментално в течност”. Но кои отрови работят наистина така, кои са пълна измислица и кои истински отрови надвишават и най-смелите ни представи? Това ще научите от химика Наско Стаменов и импро-актьора Живко Джуранов. Оригинална музика: Анна Бочева.

РИТЪМЪТ В СЪРЦЕТО НА ГАЛАКТИКАТА

Астрофизиката среща музиката и импро-театъра

 

В сърцето на Млечния път се намира свръхмасивна черна дупка. Това е истинско космическо чудовище, което с лекота би събрало в себе си милиони Слънца. Какво прави тя там и какво представляват активните галактични ядра? Отговорът ще открием заедно по време на едно вълнуващо космическо приключение, което по интерактивен и забавен начин съчетава науката с театъра и музиката.

 

В това космическо пътешествие ще ви поведат опитни гидове: астрофизикът Владимир Божилов, музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов.

ЗВЯРЪТ

Палеозоологията среща театъра 

 

Когато човекът е опитомявал животните, надали си е давал сметка какво ще последва. Тринайсет хиляди години по-късно е негов ред да бъде опитомен. Сега съдбата на човечеството е в ръцете на една жена. Ще успее ли да се пребори със Звяра?

 

Какво знаем днес за първите опитомени от човека животни и как тази особеност е променила завинаги хода на нашето развитие? Какво означава тя за бъдещето ни?

 

Ще се разходим из страниците на древната история в компанията на палеозоолога Надежда Карастоянова, актрисата Деница Зафирова и режисьора Стефан Прохоров.

СИНТЕТИЧНИЯТ ЧОВЕК - МЕЧТА, КОШМАР, РЕАЛНОСТ?

Биологията среща видеографията 

 

Изкуствени човешки органи, които заменят “дали дефект” или биологично остарели природни оригинали. Майки, които раждат с помощта на синтетични органи. Безсмъртни хора. Звучи ви фантастично? Новата реалност вече чука на вратата. Елате да си сверим часовниците!

 

Дали науката може да превземе един от последните бастиони на природата – безсмъртието? Несамо ще чуете нашия отговор, но и ще се докоснете до медицински подходи, които прекрачват от областта на научна фантастика в научната реалност.

 

Със синтетичния човек ще ни срещнат научният предприемач Спас Керимов, видео-артистът Никола Налбантов и режисьорът Димитър Узунов.