Ментори

Алесандро Джованучи (Ит)

Алесандро е музиколог, преподавател и дизайнер на игри. Активно работи на сцената на Life Action Role-playing игрите (ролеви игри на живо). През 1992 г., той съосновава групата Chaos League. Работата му намира приложение в създаването на трансформиращи преживявания с дълбоко емоционално съдържание. Той е автор на някои от най-популярните LARP игри в Европа през последните години (Sahara Expedition, Bunker 101, Miskatonic University) и е съавтор на Southern Way – нов италиански LARP манифест. Алесандро е автор на няколко есета върху LARP игрите и редовно е канен да провежда беседи, семинари и лекции.
www.chaosleague.org

 

ДА СЪЗДАДЕМ БЪРКОТИЯ: РОЛЕВИ ИГРИ НА ЖИВО И ИГРИ С ПАРАЛЕЛНА РЕАЛНОСТ
Уъркшоп

 

Реалността е най-голямата площадка за игра, която може да имаме. Ако може да използваме термин от LARP-жаргона, това е “пясъчник”, който може постоянно да преправяме, да разбъркваме, да “хакнем” по много различни начини. Можем да създадем нещо ново, като се започне от начина, по който взаимодействаме с хората и пространствата в нашето ежедневие. В този уъркшоп ще ви запознаем с LARP игрите, демонстрирайки как те могат да подобрят преживяването при творене в група. Ще обединим LARP и ARG (игри с паралелна реалност) и ще проучим основните техники за създаване на силни и смислени преживявания. Очаквайте ангажиращи сесии с достатъчно време за въпроси и разискване на казуси, уъркшопи и практически упражнения.

Caspar Schjelbred #1

Каспар Шелбред (Дн/Фр)

Каспар работи като инструктор на свободна практика, режисьор и изпълнител – специализиран в актьорско майсторство, импровизация и клоунада. Основател е на собствена преподавателски бранд IMPRO SUPREME (2010), който с годините се превръща в негов основен проект. Кодиректор на Impro Academy Paris, член на импровизационна театрална трупа The Improfessionals (художествен ръководител 2008-2014) и соло артист по цял свят от 2013 г. с неговото импровизирано шоу PLAN C. Участник в двете първи издание на Summer Scriptwriting Base през 2016 и 2017, Каспар се завърна през 2018 и 2021 като ментор и инструктор. От 2014 е редовен гост в България, за първи път по покана на ХаХаХа импро театър, с който по-късно създаде физическото комедийно шоу AVANT-GARDE (2018).

 

СУТРЕШНИ ЕНЕРГИЗИРАЩИ СЕСИИ
Уъркшоп

 

Импровизирани физически сесии, които че накарат креативните ви сокове да потекат!

Димитър Узунов (Бг/Фр)

Димитър изучава актьорско майсторство и театрална режисура в София и Ню Йорк и приложни театрални науки в Париж. През 2008 основава в Париж театралната трупа Famille Mundi, в която работи с артисти от над 20 националности. Той е съосновател на Арте Урбана Колектив, базирана в София, както и създател и ръководител на Summer Scriptwriting Base – лятна академия, която събира всяко лято в България креативни хора от цял свят. Димитър Узунов е създател на платформата “Театър и наука” и координатор за България на европейския проект CURIOUS, свързващ артисти с учени. Работил е като режисьор и актьор за множество театрални продукции. Той провежда работилници на различни места из цял свят. Неговият уъркшоп Creative Storytelling беше посочен сред 10-те най-добри събития в Лондон през септември 2018.

 

ИЗГРАЖДАНЕ НА УВЛЕКАТЕЛНИ НАУЧНО-ФАНТАСТИЧНИ И ФЕНТЪЗИ СВЕТОВЕ
Уъркшоп

 

Изграждането на художествени светове е ключов аспект във всички артистични жанрове, но е от първостепенно значение за научната фантастика и фентъзито. В този уъркшоп чрез игри и упражнения, ще научим кои са елементите на завладяващ художествен свят и как да изградим от нулата такъв свят, който да намери дълбок отзвук сред публиката. Уъркшопът е разработен в сътрудничество с автора на научна фантастика Даниел Рой.

Джонатан Барбара (Мт)

Джонатан е докторант в Тринити Колидж Дъблин в областта на виртуалната реалност, интерактивните разкази и нематериалното културно наследство. Той има магистърска степен по дизайн на игри от UCLAN, Обединеното кралство, с публикации в областите на потребителско преживяване при настолните игри, кохерентност на наративите при трансмедийни разкази, подходи при преподаването на игрови дизайн, глас във виртуалната реалност и дигитално културно наследство. Джонатан е и щатен старши преподавател в Saint Martin’s Institute of Higher Education по креативно компютиране, игрови дизайн, интерактивни разкази, трансмедийно разказване на истории и изграждане на наративни светове. Той е член на управителния съвет на EU COST Action INDCOR (Interactive Narrative Design for Complexity Representations). Джонатан има ранг на „Просветен играч“ в играта с паралелна реалност INGRESS, като е бил основен координатор за Малта.

 

КАК ДА ПРОЕКТИРАМ И СЪЗДАМ СЪДЪРЖАНИЕ ЗА ИГРИ С ПАРАЛЕЛНА РЕАЛНОСТ?
Уъркшоп

 

Как се съчетава история с игри? Как може да се потопят играчите във въображаем свят, поддържан от физичността на заобикалящия ги свят? Как да се предостави на играчите посредничество в историята? В този уъркшоп ще разглеждаме тези въпроси, докато създаваме Alternate Reality Games (игри с паралелни реалности) в групи, черпейки от опита, натрупан в лятната академия.

Мирко Стойкович (РС)

Мирко е артист, живеещ на Балканите и както всички знаят, артистите трябва да правят много различни неща, за да преживяват където и да било по света, да не говорим за Балканите. Автор на сценарий на тема изкуствен интелект,  автор и режисьор на образователен телевизионен сериал в 10 части, победител в два хакатона за виртуална реалност и автор на успешни политически ПР кампании. Всичко това се случи през последните две години, което поставя двадесетгодишният му професионален опит в перспектива.
Тъй като излизането извън границите на Балканите очевидно е най-важната част от живота на Балканите, той е създател на широко разпространени игри в цяла Англия (ако три големи града се броят за “цяла”), автор на видеоигри за американски и немски студия (две малки, но все пак) и на рекламни кампании в Унгария (добре де, това не се брои съвсем за „напускане на Балканите“). В свободното си време е професор във Факултета по сценични изкуства, Факултета по технически науки и Художествената академия.

 

ИЗГРАЖДАНЕ НА НАРАТИВНИ СВЕТОВЕ В ЕРАТА НА ПОСТ-ИСТИНАТА: КАК ДА ИНТЕГРИРАМЕ МИГРАНТИТЕ ОТ ОБЩНОСТИ, БАЗИРАНИ НА РЕАЛНОСТТА?
Мастерклас

 

Мирко Стойкович ще ни запознае с някои интересни приложения на създаването на светове, игри и преживявания с паралелна реалност, взети от собствения му професионален опит. Мирко има голям опит с посрещането на мигранти от общности, базирани на реалността, в имерсивни игри и театрални представления, отвеждайки ги в по-големите светове на паралелна реалност. Той е създател на оригинален двупосочен процес, наречен наноспектакъл, в който мигранти от общности, базирани на реалността, и граждани на фантастичния свят работят заедно, за да изградят несигурни, екстремни и следователно, трансформиращи преживявания. Интеграцията на мигранти традиционно се поляризира и свързаните данни обикновено са ограничени до високодоходни индустрии като политически маркетинг и видео игри. За щастие Мирко Стойкович работи също и в тези области, така че няма да има проблем да обясни как ерата на пост-истината може допълнително да насърчи способността на мигрантите да допринасят за стабилността на фантастичните светове.

Нина Лунд Вестердал (Дн)

Нина твори в областта на урбанистичната практика и игралните изкуства. Архитект по образование, тя реализира съвместни, мултидисциплинарни проекти, поемайки роли като художник, сценограф, графичен дизайнер или куратор. Като член на групата от градски артисти zURBS от нейното създаване през 2011, Нина е реализирала над 40 проекта за градско изкуство в цяла Европа, всички от които ангажират различни публики в изследване и преосмисляне на структурата на градския живот. През 2019 Нина и Сесили Сакс Олсен бяха представени на Архитектурното триенале в Осло със собствена изложба – Place Listening, която изследва как игровизираното градско слушане може да разшири взаимоотношенията между хората и местата, които обитават. Нина беше представена на това триенале и с Home Planet – 4-дневна LARP игра и арт инсталация, базирана на научно-фантастичния роман “Освободения” от Урсула Ле Гуин. Нина е активен участник в нововъзникващия жанр на скандинавските ролеви игри на живо (Nordic LARP). Тя е съосновател на UNION, междудисциплинарна група, изследваща пресечните точки на LARP и света на изкуството и активен куратор на Blackbox Copenhagen, фестивал, посветен на експерименталния LARP.

 

ТРИЪГЪЛНИЦИ ИЛИ КАК ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯСНЯВАТ РЕАЛНОСТИТЕ
Уъркшоп

 

Как реалността, в която се намираме, може да вдъхнови нови паралелни реалности? Пречат ли ни нашите възприятия или ограничения да създадем световете, за които мечтаем? Какво възможно бъдеще ни очаква, ако се изправим срещу предизвикателства сега? Какви елементи може да добавим или променим, за да се отворим към великолепни нови светове? В този семинар разглеждаме инструменти, методи и игри от архитектурата, LARP и практиките от Authentic Relating, за да осмислим нашето обкръжение и реалност. По този начин ще изследваме непосредственото ни обкръжение в с. Долен и ще погледнем на света по нов начин!