Петер Гашпарик (Словакия и Чехия)

Петер Гашпарик е сценарист, сценарен редактор и фестивален организатор, работещ основно в Братислава, Словакия. По време на обучението си, Петер участва активно в писането и в драматургията на няколко игрални, документални и анимационни късометражни филма. Пълнометражният му дебют като сценарист е хорър филма “Зло” (Evil) от 2012-а, след което продължава през 2015-а по филма “Чистачът” (The Cleaner), и двата режисирани от Петер Бебяк.

Работил е като PR мениджър на всякакви филмови проекти, събития и институции, сред които Словашката филмова и телевизионна академия и националните филмови награди The Sun. Сега е сред основните организатори на филмовия фестивал 4 Elements в Банска Стявница и е PR мениджър на Международния филмов фестивал ART FILM FEST Košice.

В момента работи по докторантурата си по сценарно писане, фокусирайки се върху хорър киното.

Сара Грохала (Великобритания)

Сара Грохала е драматург от Лондон, носител на множество световни награди. Нейната пиеса S-27 печели през 2007-а наградата на iceandfire/Amnesty в международния конкурс Protect the Human и също е сред номинираните за наградите King’s Cross Award, и Leah Ryan Award за изгряващи жени писатели. Нейната пиеса “В очакване на Ромео” (Romeo’yu Beklerken) е била на сцената на Tiyatro Yan Etki, Истанбул от 2014-а до 2016-а, печелейки наградата Ekin Yazin Dostları Theatre Award for Best Play (Small Venue) през 2015-а.

През 2011, тя печели наградата на OffWestEnd.com Adopt a Playwright за пиесата ѝ “Смоленск”. Пиесата ѝ Star Fish е номинирана за наградата Nick Darke Award и BBC Script Room 10 през 2016-а. В момента Сара пише аудио драма, пресъздаваща световете от Dr Who и “Отмъстителите” (The Avengers) за Big Finish. Сред по-новите пиеси са Narcissus, Do No Harm, The Hollow Crown, Mother’s Day, Off Grid и Outback.

Нейната работа е подкрепена и развивана от National Theatre Studio, Royal Shakespeare Company, Arts Council England, The Peggy Ramsay Foundation, The Organe Tree, Sphinx, The Orchard Project и The Studios Key West. Тя е старши преподавател и пише за театъра на Royal Central School of Speech & Drama в Лондон, където води курс MA/MFA “Драматургично писане за сцена и аудиотелевизионни медии”.

Някои от книгите ѝ, свързани с театъра, са “Съвременната политическа пиеса” (The Contemporary Political Play) – Methuen Drama, 2017 и “Театърът на Рупърт Гуулд” (The Theatre of Rupert Goold) – Methuen Drama, 2020.

www.sarahgrochala.com

Андреа Брунело (Италия)

Андреа Брунело е независим изследовател, драматург, режисьор и актьор, който съчетава театър и наука. Той е основател и художествен директор на Teatro Portland (Тренто, Италия – www.teatroportland.it). Също така е и художествен директор на Arditodesìo Company – професионална театрална компания, основана през 2002-а (www.arditodesio.org) През 2012-а Брунело основава Jet Propulsion Theatre (JPT, www.jetpropulsiontheatre.com) – постоянна лаборатория за създаване на театър, посветен на науката, хората на науката и научния разказ.

От 2020-а, Arditodesìo Company е водещ партньор на проекта CURIOUS (Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach & Understand Science) към “Творческа Европа”.

www.jetpropulsiontheatre.org
www.projectcurious.eu

Агнес-Каролина Бак (Унгария)

Агнес-Каролина Бак е докторант изследовател (MOME Innovation Center), продуцент и куратор. Тя е основател на конференцията за имерсивни наративи (заедно с едноименното списание) Zip-Scene, която се състоя за трети път през септември 2021-а. Тя е съосновател на Random Error Studio (лаборатория, развиваща разнообразни VR продукции) и в момента курира секцията Vektor VR в рамките на документалния филмов фестивал Verzio. Между 2017-а и 2019-а тя също е помощник-изследовател в Унгарския университет в Трансилвания – Sapientia.

Агнеш преподава дизайн на ескейп стаи, и дизайн на иммерсивни и VR наративи в MOME и също е член на борда на проекта INDCOR (Interactive Digital Narratives for Complexity Representations) към COST. Покрай тези си дейности, става и съосновател на ComplexityJam – онлайн гейм джем сесия.

Матео Угуцони (САЩ)

Матео Угуцони е архитект и дизайнер на игри. В практиката си се фокусира върху създаването на трансформиращи преживявания, съчетани с “real life” игри и театър. Съосновател е на Urban Games Factory – италиански колектив, активен под различни форми от 2009 година. Той е и водещ на The Playcast – подкаст за имерсивен театър, ролеви игри и всичко помежду им.

www.theplaycast.co
www.urbangames-factory.it

Катарина Машенка Хорн (Германия)

Катарина Машенка Хорн е танцьор, хореограф и преподавател (с бакалавърска степен по танци и хореография ArtEZ Arnhem) в полето на социално-артистичния танцов театър.

От 2008-а до 2018-а тя е хореограф на многобройни представления, със специален фокус върху Балканския регион. Катарина си сътрудничи с музиканта Ян Гюнтер / Janner под общия псевдонима KaJa от 2019г.

Преподава в различни университети, сред които в Тирана (Албания), Солун (Гърция) и Кишинев (Молдова). От 2010-а работи с Nir de Volff / Total Brutal, изнасяйки представления на национално и международно ниво, асистирайки в работилници и преподавайки метода на Total Brutal – ‘use abuse’. От 2014-а до 2017-а Катарина има представяния на сцената на Schaubühne Berlin в продукцията NEVER FOREVER на Falk Richter и Total Brutal (Venice Biennale 2015).

През 2013-а участва в danceWEB прогама за стипендии / Impulstanz Vienna и през 2018-а е редовен артист в Гьоте-институт в Солун (Гърция).

Каспар Шелбред (Франция)

Каспар Шелбред работи като учител на свободна практика, режисьор и изпълнител, специализиран във физическа импровизация, клоунада и пантомима. Той е и сърежисьор на Impro Academy Paris, член на импровизационна театрална компания The Improfessionals (артистичен директор 2008-2014) и от 2013-а соло артист с участия по цял свят със своето импровизационно представление PLAN C.

Основател е на собствен бранд за обучение IMPRO SUPREME през 2010-а, който през годините прераства в основен проект. Каспар е съдружник на Айра Сейденщайн (International School for Acting And Creativity), режисьор и водещо име в клоунадата, за чиито две книги Clown Secret (2018) и Quantum Theatre: Slapstick to Shakespeare (2020) е написал встъпителната част.

Участник в първите две издания на Summer Scriptwriting Base 2016-a и 2017-a, Каспaр се завърна в България като ментор през 2018-a и 2021-а. Той редовно посещава България от 2014-а насам, поканен за пръв път от ХаХаХа ИмПро Театър, с които в последствие създава физическия комедиен спектакъл AVANT-GARDE (2018).

Ноел Ланг (Хонг Конг)

Ноел Ланг, известна също под псевдонима “Christmas”, е коректор в медийната индустрия от много години.

Работи като театрален критик от над 10 години. Освен заниманията си с критично писане, тя обича да участва в театрални работилници по целия свят. Например като наблюдател в танцова работилница в Тайван през 2011-а, като участник “Да учим пиеси” в Impulsive Theater Festival в Дюселдорф през 2016-а, “Какво е сцена” в Хонг Конг през 2017-а и 2019-а, Summer Scriptwriting Base в България през 2018-а и 2019-а.

Последният ѝ текст “Време е да си ходя вкъщи ” е радиопиеса, която ще бъде излъчвана скоро в Япония като в момента подготвя втори епизод.

Повече информация тук and тук.

Д-р Владимир Божилов (Марс)

Д-р Владимир Божилов протежава докторска степен по астрономия. В момента е главен асистент в катедрата по астрономия към Факултета по физика на Софийския университет. От 2017-а година насам е национално лице за контакт по програмата “Наука със и за обществото” към “Хоризонт 2020”, а понастоящем е експерт по връзки с обществеността във фонд “Научни изследвания”. Основните научни интереси на д-р Божилов са активните галактични ядра (AGN) – квазари и блазари при високо червено изместване, космология, екзопланети и обитаемост. Води курсовете “Комуникация на астрономията” и “Практическа комуникация на астрономията” в иновативната интердисциплинарна магистърска програма “Астрономия и популяризация на астрономията” в Софийския университет.

Публикации