Новини

 

 

Отворена покана за артисти

 

Please ASK! отправя покана за артисти! Преживавянето да си част от Please ASK! е изключителен шанс за артисти и учени да обединят усилия в областта на астробиологията за създаване на завладяващо изпълнение. Отворената покана е чудесна възможност за артисти, които се стремят да възприемат ново разбиране за науката, хората на науката и научния метод. По този начин се открива ново поле за иновативни артистични практики, посветени на връзката между човешкото съществуване и света на науката. 

 

Проектът Please ASK!

 

Please ASK! – Art Science Kick е европейски проект, в рамките на който ще бъдат създадени и представени в национален и международен мащаб три научни театрални продукции. Please ASK! обединява три иновативни културни организации: Арте Урбана Колектив от София, Pro Progressione от Будапеща и Dafa Puppet Theatre от Прага. Проектът е важен етап в създаването на европейска мрежа от професионалисти в сферата на научния театър. Please ASK! има за цел също така да направи артистите по-отговорни към филтрирането на знание, постигнато чрез използване на научен метод, от предположения, които може да изглеждат привлекателно, но не се основават на научни доказателства.

В началния етап на проекта Please ASK! фокусът е върху споделянето на артистичен опит и практики, както и върху създаването на лаборатория за различни подходи на сътрудничество между изпълнителско изкуство и наука. Разработената методология ще бъде приложена при създаването на театрални представления на научна тема. Всеки от тези спектакли ще разглежда различни научни теми и ще бъде насочен към различни публики. Арте Урбана Колектив ще работи по темата за астробиологията, адресирана към широката публика.

Проектът Please ASK! е съфинансиран по програма „Творческа Европа“ и Национален фонд „Култура“. Важни партньори на проекта са Катедра „Астрономия“ към СУ „Св. Климент Охридски“, Общинският център за извънучилищни дейности – с. Байкал, Асоциацията на унгарските жени в науката, Техническият университет в Прага и QWorld – QCzech.

 

Кои сме ние?

 

Арте Урбана Колектив е артистичен колектив със седалище в София, България. Колективът е създаден през 2016 г. от Ралица Асенова и Димитър Узунов, към които по-късно се присъединяват и други артисти и културни мениджъри. Колективът организира различни културни събития като фестивали, театрални постановки, уъркшопи, майсторски класове и други образователни форуми в България. Целта му е да създаде международна артистична и културна динамика в страната.

Pro Progressione е артистичен център, базиран в Будапеща, който свързва хора, професии и амбиции, като проектира международни сътрудничества в областта на културата. От това съчетание се раждат творчески идеи – артисти, културни дейци, учени и експерти от различни области се срещат и дават авангардни отговори на въпросите на нашето съвремие.

Dafa Puppet Theatre е чешка куклена театрална трупа със седалище в Прага, Чехия, която е носител на множество награди. Тя е основана през 2015 г. и се ръководи съвместно от Хусам Абед, режисьор, кукловод и музикант, и Река Дийк, кукловод и сценограф, които са завършили Академията за сценични изкуства (DAMU) в  Чехия. От създаването си досега „Dafa“ е създала много представления за деца и възрастни и редовно е канена да участва в международни фестивали в Европа, Югоизточна Азия и целия арабски свят. В представленията си „Dafa“ съчетава принципите на кукления театър, „алтернативния“ театър, физическия театър, музиката и мултимедийния дизайн, за да изгради нови и вълнуващи постановки, базирани както на художествена литература, така и на документирана история. Компанията редовно си сътрудничи с мултидисциплинарни артисти в Чешката република и в чужбина.

 

Какви артисти търсим, за да допълним артистичния ни екип:

 • Актриса
 • Хореограф/ка (за второстепенно участие)

 

Какво очакваме от избраните артисти:

 • Да са практикуващи професионалисти;
 • Да имат много добро ниво на говорим английски език;
 • Да са базирани в България;
 • Да са на разположение от 6 до 12 септември за артистична резиденция в България;
 • Да се включат в комуникацията на проекта като неформални посланици на сътрудничеството между изкуството и науката;
 • Да бъдат любопитни;
 • Предишен опит в практики за сътрудничество между изкуство и наука е предимство, но не е задължително условие.

Оценката на кандидатите се основава на тези критерии.

 

Какво ще получите?

 • Национална и международна видимост и работа в мрежа чрез дейностите за разпространение и ангажиране, като анонси, събития, социални медии, видео и фото документация, както и общо популяризиране на работата по проекта Please ASK! сред голяма мрежа от партньори.
 • Трансгранична и интердисциплинарна възможност за обмен и артистично обогатяване с колеги артисти от цяла Европа, включително 7-дневна артистична резиденция в България, фасилитирана от международно признати професионалисти.
 • Задълбочени познания по основните теми на проекта Please ASK!, предоставени от научни експерти. Ставане на част от бързо разрастваща се мрежа от практикуващи в областта на изкуството и науката с много професионални възможности.
 • Продуцирането на театраленния спектакъл на научна тема ще отнеме до 50 дни в периода септември 2024 г. – април 2025 г. Националните премиери ще се проведат през април/май 2025 г. Международното представяне ще се състои на фестивала „Театър на чудесата“ в София през октомври/ноември 2025 г. Пътните разходи и разходите за храна се покриват изцяло от проекта. Съгласно правилата на програма „Творческа Европа“ следва да се следи за постигане на баланс между половете в артистичните екипи.

 

Как да кандидатствате?

 

За да кандидатствате, моля, попълнете следния формуляр.

 

Календар на отворената покана:

 • Отваряне на покана за артисти: 12 март 2024 г.
 • Краен срок: 12 април, 23:59 ч. централноевропейско време
 • Преглеждане на кандидатурите: 13 – 21 април 2024 г.
 • Интервюта с първоначалната селекция на кандидатите: 22 април – 28 април 2024 г.
 • Окончателен подбор и уведомяване на избраните кандидати: 30 април 2024 г.

 

Запазете датата!

 

Организаторите ще проведат Please ASK! онлайн информационна сесия на 27 март, 17:00 ч. централноевропейско време. Всички заинтересовани артисти са поканени да присъстват на информационната сесия. Ще научите повече за проекта и отворената покана и ще можете да зададете въпросите си на организациите, изпълняващи проекта Please ASK! За да получите покана с линк към сесията, моля, регистрирайте се, попълвайки този формуляр

При допълнителни въпроси, свържете се с нас на pleaseask@arteurbanacollectif.com.

 

Готови ли сте да участвате в цялостното артистично преживяване по проекта Please ASK?

Потопете се в творческия процес на сътрудничество между сценичните изкуства  и науката!

 

 

 

Информационна сесия Please ASK!

 

Организаторите ще проведат Please ASK! онлайн информационна сесия на 27 март от 17:00 ч. централноевропейско време. Всички заинтересовани артисти са поканени да присъстват на информационната сесия. Ще научите повече за проекта и отворената покана и ще можете да зададете въпросите си на организациите, изпълняващи проекта Please ASK! За да получите покана с линк към сесията, моля, регистрирайте се, попълвайки този формуляр.

При допълнителни въпроси, свържете се с нас на  pleaseask@arteurbanacollectif.com.