За събитието

На 14 и 15 януари 2023г. Сдружение „Арте Урбана Колектив“ организира конференция на тема кинообразование в училище, съчетаващо творчески дейности и социална осведоменост. Участниците ще имат възможност да се запознаят с нова колекция от късометражни филми и специално изработени педагогически материали към тях, с многобройни възможности за творческа дейност в класната стая и извън нея, както и в партньорство с културно-образователни институции и организации.

Педагогическите ресурси, които ще бъдат представени, ще подпомогнат разработването на артистични проекти, които насърчават учениците да размишляват върху живота на своята местна общност. В основата на програмата са шест кратки филма, представящи различни гледни точки към социалните отношения и контекст. Авторите им предлагат разнообразни филмови стилове и форми, както и интригуващи истории. Те ще привлекат вниманието, ще предизвикат емоции и ще дадат повод за размисъл в класните стаи и отвъд тях. Ресурсите и различните предложения за работилници ще допринесат за развиването потенциала на творческия опит с кино в училище.

Конференцията е подходяща за учители, училищни психолози и педагогически персонал, представители на читалища, библиотеки, младежки и културни центрове, неправителствени организации, работещи с деца и младежи.

Конференцията ще се проведе в зала „Славейков“ на Френски институт в България.
Адрес: Площад Славейков №3

Вход свободен, след задължително записване ТУК

Програма на конференцията:

14 януари (събота)

09:30 – 10:00 – Регистрация и кафе

10:00 – 11:00 – Представяне на колекция от късометражни филми и ресурси, част от проекта „Short Cut – Млади режисьори снимат града си“, финансиран от програма Еразъм+

11:00 – 12:00 – Представяне на филм, направен от ученици в рамките на проекта. С участието на ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Ловеч, учители от училището и от местната партньорска организация – Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“

12:00 – 12:30 – Време за дискусия

12:30 – 14:00 – Обяд

14:00 – 16:00 – Ателиета за обмен на добри практики между учители

17:00 – 22:00 – Прожекция на „Класната стая на г-н Бахман“ (реж. Мария Шпет), последвана от дискусия. Прожекцията ще се проведе в залата на Гьоте-институт в България.

15 януари (неделя)

09:30 – 10:00 – Кафе

10:00 – 12:30 – Прожекция на късометражен филм, част от програмата „Short Cut – Млади режисьори снимат града си“, последвана от практическо ателие на тема „Портрет / автопортрет“.

Конференцията се организира с подкрепата на Френски институт и Гьоте-институт в България.