За събитието

Толкова много красота... в науката

Лекция от Андреа Брунело

Живеем в свят, който е доминиран и оформен от науката. Благодарение на нея нашите общества процъфтяват. И все пак често мнозина са овладени от чувство на страх, погрешно разбиране, тревожност, а понякога дори и отрицание спрямо научните успехи. Имаме нужда да преодолеем този рефлекс на избягване и да приемем науката със страст и увереност. Защо? Причини са много. Заради удоволствието от разбирането на механизмите на рационалната мисъл. Заради истинската радост от знанието, но и за да се влюбим във „възвишените” идеи, отвръщайки погледа си от цялата “вулгарност”, с която се срещаме всеки ден. Науката може също да ни помогне да не ставаме жертви на популизма, който се храни от псевдоучените и популяризаторите на фалшивите новини.

Как да надвием тази плахост? Как да се доближим до науката? Ето един възможен отговор: като опознаем нейната невероятна красота! Физичните феномени са неизменно красиви, защото Природата е техен продукт и ние сме техни деца. Науката ни свърза със собствената ни душа, с най-старите кодове, с останалата част от Вселената и това е… удивително!

В тази 50-минутна лекция Андреа Брунело ще се опита да събуди любопитство, учудване и удивление към някои мистериозни идеи и загадки на науката.

Театрални обучителни методи за учители и комукатори на науката

Уъркшоп с Андреа Брунело

Много често ни се налага да говорим публично: за да представим изследователски проект, за да поискаме финансиране или когато преподаваме урок, но също толкова често се чувстваме разтревожени от това предизвикателство. Комфортно ли ми е да бъда пред публика? Какво правя? Осъзнавам ли какво се опитва да ми каже тялото ми? Ами гласът ми? Трябва ли да наблегна на определени думи? Но на кои? Трябва ли да гледам публиката в очите? Как да разбера дали съм привлякъл вниманието на публиката? И изобщо: как да стана по-добър говорител?

Използвайки класическо театрално обучение и техники за разказване на истории, уъркшопът цели да помогне на участниците да се отпуснат пред публика и да станат по-добри говорители и комуникатори. В процеса ще бъдат включени практически упражнения, с цел да намерите собствения си център, да придобиете по-ясна представа за това какво правите вие и какво правят другите, да придобиете усещане за увереност във връзката си с околните, да развиете умения за слушане, импровизация, темпо/ритъм, лидерство и смелост. Една част от уъркшопа ще бъде посветена и на дихателни техники и техники за управление на гласа.

На участниците ще бъде оказана помощ за развиването на оригинална, ангажираща презентация на тема по техен избор.

Андреа Брунело

В работата си Андреа Брунело слива театър и наука. Той е доктор по физика към The State University of New York at Stony Brook (USA, 1997). През 2001г. Брунело решава да следва артистичните си пориви и да се захване с кариера в сферата на театъра. Той е основател и художествен директор на Teatro Portland (Тренто, Италия). Също така е и художествен директор на Arditodesìo Company – професионална театрална компания, основана през 2002г., за която е написал и продуцирал над 10 оригинални постановки, обиколили цяла Италия и други държави. Представленията му са предимно свързани със социални проблеми – в тях се работи с говоримия език и използват техники, свързани с разказването на истории. През 2012-а Брунело основава Jet Propulsion Theatre (JPT) – постоянна лаборатория за създаване на театър, посветена на науката, хората на науката и научния разказ. В ролята на изследователска лаборатория, тя цели да “разкаже” науката, съчетавайки я с театър и се старае да изведе на преден план нейната човешка страна със средствата на театъра. Понастоящем Брунело работи към Физическия факултет в университета на Тренто, където отскоро води курса Emozionare con la Scienza, посветен на научното разказване на истории и научното драматургично писане. JPT productions работи и на италиански, и на английски, а постановките му са обиколили множество места, театри, университети и училища.

МЕДИИ

Галерия