Ментори

Dimitar Uzunov

Димитър Узунов (BG/FR)

Димитър е съосновател на Arte Urbana Collectif и основател и директор на Summer Scriptwriting Base. Той е и основател на платформата Театър & наука и координатор за България на европейския проект CURIOUS, който свързва артисти с учени. Димитър е директор на българското издание на Театър на чудесата, фестивал за изкуство и наука.
Димитър Узунов е автор, режисьор и актьор в редица сценични продукции. Водил е семинари на различни места по света. Неговият уъркшоп Creative Storytelling: How To Create And Tell A Good Story е включен в класацията на 10-те най-добри креативни събития в Лондон за септември 2018.

 

OUR BRAIN ON STORIES. WHAT MAKES THRILLERS THRILLING?
Лекция

 

Какво прави един трилър наистина вълнуващ? Ами ако ключът се крие в науката! В лекцията ще изследваме пресечните точка на неврологията, когнитивната психология и разказването на истории, ще открием как мозъкът ни възприема и реагира на различните елементи на една история и ще се научим как да използваме тези знания, за да създаваме завладяващи и запомнящи се сценарии и разкази. Като анализираме шедьоври от трилър жанра, ще открием основните им елементи и ще проучим начини да си поиграем творчески с тях, за да създадем свои собствени спиращи дъха истории. Пригответе се да се потопите дълбоко във вълнуващия свят на разказването на истории!

Лекция на Димитър Узунов ще открие Лятната академия “Тайните на планината”.

Антон Боничи (FR)

Антон е автор, режисьор и преподавател, живеещ в Париж, който се стреми да запали света с ентусиазъм към драматургията и разказването на истории. Той е създател и директор на международния театрален фестивал Paris Fringe и води курсовете по творческо писане Writing for Stage. Сред постановките му са Quasar Blues (автор и режисьор, победител в Montmartre Dionysia Showcase, Paris Fringe 2016), Some Stupid Bitch Killed Ana Peaceful (автор и продуцент, Париж 2017), Criminals! (режисьор и продуцент, Camden Fringe 2018, Paris Fringe 2018) и Listen, I’m Dying (автор, режисьор и продуцент, Москва 2018, Париж 2018).

 

CLIMBING THE MOUNTAINS OF MADNESS – WITH ENTHUSIASM, CURIOUSITY AND HOPE!

Уъркшоп

 

В този двудневен уъркшоп в рамките на четири сесии ще се потопим в основните елементи на разказването на истории, които помагат на всеки писател да развие по-ефективен и въздействащ творчески стил. Целта ни е да пишем истории за хора, които можем да разпознаем и да им съчувстваме, за хора, живеещи в светове, които оживяват от страницата пред нас, истории, които ангажират ума, трогват сърцето и задържат вниманието ни в свят, който става все по-разсейващ. И не на последно място, истории с дъх на мистерия, прошепнати тайни, които дразнят или плашат, разкази, които наистина могат да дадат на нашите читатели, а може би и на нас, техните автори, нотка на лудост.

Сесия първа: Първите стъпки на един процес – творчество, вдъхновение и форми;

Сесия втора: Разбиране на герой – протагонист с проблем;

Сесия трета: Изграждане на художествени светове – протагонист с проблем в жив свят;

Сесия четвърта: Откриване на края – протагонист с проблем в жив свят, упътил се към край.

Агнеш Каролина Бак (HU/RO)

Агнеш Каролина Бак, PhD, е ръководител и водещ изследовател на Immersion and Interaction hub в Innovation Center of Moholy-Nagy University of Art and Design в Будапеща. Тя се фокусира върху имерсивните разкази и науката за магията като в момента ръководи два изследователски проекта: 1. за романтичните взаимоотношения в среда, подобна на метавселената 2. за психологическото възстановяване в специфичен VR прототип. Основателка е на конференцията Zip-Scene, която се провежда от 2018 г., съоснователка на Random Error Studio, което се фокусира върху създаването на VR продукции, и е куратор на Vektor VR section, първото събитие с фокус VR в Унгария. Преподава дизайн на имерсивни разкази, спекулативен дизайн и изнася лекции на различни конференции от Москва до Монреал и на фестивали като Stereopsia, DokLeipzig. Понастоящем участва като наративен дизайнер в няколко видеоигри и създава собствена артистична VR продукция.

 

ДИЗАЙН НА НАРАТИВИ ЧРЕЗ МАГИЯ И СТРАТЕГИИ, ЗАИМСТВАНИ ОТ ИМЕРСИВНИЯ ТЕАТЪР.

Лекция

 

Лекцията ще запознае с аналогови и цифрови имерсивни среди и ще разгледа начини за повишаване на тяхната всеобхватнност. Ще бъде преставенапосредством интердисциплинарна теоретична рамка за изучаване на имерсивния ефект в различни контексти. Ще бъдат направени паралели между сценичната магия и имерсивните продукции, за да се разбере как науката за магията може допълнително да допринесе за тези продукции. Ще бъде обсъдени и стратегии от имерсивния театър, които могат да подобрят продукциите във виртуалната реалност. Ще бъдат разгледани възможни стъпки за дизайн, които могат да помогнат на създателите да интегрират повече магически или подобни на магическо шоу елементи в своите имерсивни произведения.

Риана Илубе (UK)

Риана Илубе е драматург, създател на игри и куратор от Лондон. Тя е помощник-режисьор в Coney, където ръководи програмата Playful Heritage, специализирана в създаването на интерактивни преживявания, вдъхновени от историята и обектите на културно наследство. Като драматург Риана е разработвала и поставяла свои произведения в Royal Court, Omnibus Theatre и Oxford Playhouse. Дебютната и пълнометражна пиеса ще бъде представена в Лондон в началото на 2024. Тя е и куратор на фестивала BFI Flare, най-големия LGBTQ+ филмов фестивал в Европа.

@rhianna_ilube

Тасос Стивънс (UK)

Тасос е артистичен директор на Coney – лондонска компания, специализирана в създаването на интерактивни преживявания. Той заема различни роли в различните проекти: режисьор, сценарист, дизайнер на игри и преживявания. Проектите му, реализирани за Coney, включват: A Small Town Anywhere, A Game Of Legacy, създаден от и с майстор джедая на игровия дизайн Бърни Де Ковен; Nightmare High, спечелил наградата БАФТА. Самостоятелните му проекти включват сторителинг спектаклите Jimmy Stewart, An Anthropologist From Mars, Analyses Love & Happiness In Humans (And Rabbits), изпълнявани по целия свят.

@tassosstevens
www.coneyhq.org

 

MAKING WORLDS FOR PLAYING AUDIENCES

Уъркшоп


Риана Илубе и Тасос Стивънс, и двамата от Coney (@agencyofconey), ще водят съвместно двудневен уършоп за своите подходи към създаването на светове за играеща аудитория. Уъркшопът ще покрие някои основи на интерактивната драматургия, дизайна на наративи, дизайна на игри и адаптирането им към конкретното място и история. Той ще представи полезни практики за сътрудничество и съвместно създаване, етични подходи и грижа към играещите хора. Работата ще бъде фокусирана върху практиката и ще се преподава чрез дискусии, упражнения и игри, като рефлексията ще бъде на база конкретните задания. Ще бъдат използвани конкретни примери от практиката на Coney, включително A Small Town Anywhere и 1884 – нова продукция в процес на разработка. Кулминацията ще бъде създаването на прототипи на игрови преживявания.

David Bassuk

ДЕЙВИД БАСЪК (USA)

Дейвид Басък е съосновател и творчески директор на White Horse Immersive в Китай – компания, известна с въвеждането на концепцията за имерсивни наративи в медийните компании Alibaba и Tencent, както и с разработването на наратива за новия китайски проект Eden в Циндао, който ще бъде открит през 2023. Дейвид е театрален режисьор и преподавател по дизайн на трансмедийни игри и имерсивни спектакли в Purchase College, част от SUNY (State University of New York). Той е преподавал и навсякъде из Европа и Близкия изток за Мисията на ООН в Ирак.

 

IMMERSIVE & SPATIAL NARRATIVE DESIGN
Мистериите на Родопа планина
Уъркшоп

 

Създайте пространствен наратив, вдъхновен от историята на древните народи и мистериите на Родопите. В този трети и последен от програмата уъркшоп ще надградим предишните наученото, за да създадем имерсивен игрови наратив, който изследва селото и заобикалящата го среда като място за приключенско преживяване. Ще си сътрудничим и ще се съревноваваме в творчески екипи, предизвиквайки себе си и света, който сме създали като игра с алтернативна реалност. Проектите на участниците ще бъдат насочени към създаването на имерсивен прототип, който съчетава разказ с технологии и игри. Преживяването на лятната академия ще има своята кулминационна точка с извървяването на пътя от традиционното разказване на истории до имерсивни разкази на прага на Метавселената.