От произхода на живота до смисъла на любовта; от страшни отрови до по-страшни медийни манипулации; от картите на земната повърхност до историята на звездите. Светът около нас е пълен с чудеса. Чудесата на науката намират своето място в изкуството – а в танца между тях се ражда “Театър на чудесата”.

Theatre of Wonder е европейска мрежа от фестивали посветени на сътрудничеството между хора на изкуството и на науката. Фестивалът представя на сцена чудесата на науката в театрална форма. Първото му издание в България се проведе през 2021 г., а този път програмата е разширена, за да ви представи още повече интересни теми!

В програмата на фестивала са включени сценични продукции в интригуващи научни направления, които ще запалят въображението ви и ще ви вдъхновят. Творческото партниране  между учени, артисти и режисьори ражда нова сценична форма, която нарекохме художествена лекция или Augmented Lecture.

 

 

27 октомври, четвъртък

Медицината на бъдещето - 19:00 ч

Театрален спектакъл, вдъхновен от науката. Област: медицина. На английски език. Продължителност: 60 мин. Топлоцентрала, Зала 1.

 

Персонализираната медицина използва ДНК, пол, етнически характеристики и възраст на пациента, за да идентифицира най-доброто налично лекарство. В “Медицина на бъдещето” ще чуете за иновативни генни терапии, които вече се използват за лечение на коварни заболявания. Убедете се сами в революция, която персонализираната медицина носи на човечеството! Спектакълът преминава и отвъд конкретната тема, за да се свърже с дълбоки човешки теми: как приемаме факта, че сме смъртни, има ли нашето съществуване цел, какъв е смисълът на всичко това?

Improbotics - 20:30 ч.

Театрален спектакъл, вдъхновен от науката. Област: компютърни науки. На английски език. Продължителност: 60 мин. Топлоцентрала, Зала 2.

 

Какво е общото между импровизационния театър и изкуствения интелект? Improbotics комбинира импровизирано театрално шоу с научен експеримент, базиран на теста на Тюринг. В шоуто участва чатбот, който се опитва да се представи за човек като изпраща реплики до един от импровизаторите на сцената. Предизвикателството за вас е да намерите физически и емоционален смисъл в реплики, генерирани от изкуствения интелект, които може въобще да нямат такъв.

 

Видео-трейлър

 

28 октомври, петък

So Is This Love? - 19:00 ч.

Театрален спектакъл, вдъхновен от науката. Област: философия. На английски език. Продължителност: 27 мин. Топлоцентрала, Зала 1.

 

Любовта е дума, натоварена с много значения. На сцената философът проф. д-р Катриен Шауброк и импровизаторът и лингвист д-р Бен Верховен изследват различни любовни връзки и какво точно означава любовта. Чрез поредица от монолози, създателите на “So Is This Love?” ви насърчават да размишлявате върху концепции за любовта, като всеки може да избере тази, която съвпада с неговите представи.

Любовта приема много форми, които са субективни. Осъзнаването на този факт може да бъде както освобождаващо, така и много объркващо.

 

Входът за “So Is This Love” и “alSham (Epilogue)” е с един комбиниран билет.

alSham (Епилог) - 19:45 ч.

Лекция базирана на имерсивно представление. Област: медийни изследвания. На английски език. Продължителност: 60 мин. Топлоцентрала, Зала 1.

 

Имерсивният проект “alSham” се занимава с тежкото положение на търсещите убежище в съвременното западноевропейско общество. То често е изпълнено с предразсъдъци и изкривени представи, които се разпространяват чрез медийна манипулация. Сръбският сценарист, режисьор и медиен експерт Мирко Стойкович ще представи как медийната манипулация влияе върху формирането на мнение и предразсъдъци. Използвайки зрителя като тестов обект, alSham демонстрира на практика ролята на медиите за създаването на реалността около нас.

 

Входът за “So Is This Love” и “alSham (Epilogue)” е с един комбиниран билет.

29 октомври, събота

Сладка отрова - 18:30 ч.

Лекция с импровизационни елементи. Област: химия. На български език. Продължителност: 50 мин. Подходящо за деца. Топлоцентрала, Зала 1.

 

Отровите съпътстват човечеството и в живота, и на сцената. В смъртта чрез отравяне има нещо мистично, което провокира въображението. Като почнем от разходката на Сократ, след изпиването на бучиниша, продължим през Ромео и Жулиета и техните две отрови – мнимата и истинската, можем да стигнем чак до комедията “Принцесата булка” и отрова, която “няма цвят, вкус и мирис и се разтваря моментално в течност”. Но кои отрови работят наистина така, кои са пълна измислица и кои истински отрови надвишават и най-смелите ни представи? Това ще научите от химика Наско Стаменов, импро-актьора Живко Джуранов и музикантката Анна Бочева.

 

Интервю с Наско Стаменов

What is Life? - 20:00 ч.

Лекция с театрални елементи. Област: физика и биология. На английски език. Продължителност: 60 мин. Топлоцентрала, Зала 2.

 

“Какво е животът?” Това е заглавието на поредица от лекции, изнесени от известния физик Ервин Шрьодингер. Той поставя под въпрос процесите за разпространение на живота. Как информацията за това кои сме и как функционираме може да се предава от един организъм на друг? Законите на статистическата и квантовата механика му предоставят скица на молекула, която трябва да е достатъчно голяма, за да побере цялата информация, но достатъчно малка, за да се съдържа в клетката. 9 години по-късно е открита ДНК, която дава началото на революция в биологията. Въпреки това, макар да се надяваме, че ще успеем да обясним какво представлява животът, все още сме далеч от отговора друг още по-фундаментален въпрос: защо? Ще чуем повече от физика Джанлука Латанзи и актрисата Маура Петорузо.

30 октомври, неделя

Вълнуващият свят на картите - 18:30 ч.

Лекция. Област: картографията среща видеографията. На български език. Продължителност: 50 мин. Топлоцентрала, Зала 1.

 

Картите са съпътствали и подпомогнали развитието на човешката цивилизация. Във “Вълнуващият свят на картите” географът Евгения Сарафова и видео-артистът Никола Налбантов ще ни разкажат за историята на картите, за тяхната употреба, както и за някои неочаквани и прелюбопитни техни приложения. Режисьор на лекцията е Димитър Узунов.

 

Интервю с Евгения Сарафова

Дългият път към звездите - 20:00 ч.

Космическа комедия. Област: астрономия. На английски език. Продължителност: 60 мин. Топлоцентрала, Зала 2.

 

“Дългият път към звездите” ни въвежда в последните научни теории за произхода на Слънчевата система и живота във Вселената. По един забавен, находчив и достъпен начин тази комедия ни потапя в научните идеи, като ни карат да се замислим накъде вървим и какво трябва да направим, ако искаме да оцелеем като вид. С наближаващи президенстки избори, популярно телевизионно токшоу кани главния кандидат, астрофизикът Джон Ел Иванов, за да представи амбициозните си идеи, свързани с изследването на Космоса. Водещият на предаването, Денеш Наги, смело му задава въпроси от всякакво естество. След като вежливият дебат се превръща във вербален боксов мач, започват да изникват изумителни идеи за бъдещето на човечеството…

Придружаващо събитие

Creative Storytelling and Science Communication - 29 октомври, 10:00 ч.

Уъркшоп “Как да създадем и разкажем хубава и запомняща се история на научна тема” за научни комуникатори, учители и преподаватели. На български език. Продължителност: 180 мин. Топлоцентрала, Зала 2.

 

Ателието по създаване на научни истории и комуникация на науката с Димитър Узунов и д-р Владимир Божилов ще даде на участниците практически инструменти за това как да създадат и разкажат пред публика завладяваща история на научна тема. Участниците ще се запознаят с различни формати за комуникация на науката и с основите на успешното създаване и разказване на истории.

 

Интервю с Димитър Узунов и д-р Владимир Божилов

Галерия

Снимки: Димитър Костадинов

Медийни отзиви

Театър на чудесата 2022

Организатори:

Партньори:

С подкрепата на:

Част от:

Медийни партньори: