За събитието

Лятната академия Summer Scriptwriting Base е уникална комбинация от имерсивен обучителен процес, креативно приключение и ритрийт сред природата. Той се състоя в Арт център “Дупини” в село Габровци. Селото се намира в близост до Велико Търново, очарователната средновековна столица на България

Summer Scriptwriting Base се състои от 10 незабравими дни на интензивно обучение, създаване, обмен и преживяване. Участниците получават задълбочени познания и ноу-хау по вълнуващи и актуални теми като дизайн на интерактивни истории, имерсивни преживявания и имерсивен театър, вдъхване на живот в истории, игри от реалния живот и LARP (ролеви) игри. Уъркшопите и лекциите се водят от международен екип от доказани професионалисти.

​Summer Scriptwriting Base е насочен към създатели на креативно съдържание, хора на киното и театъра, дизайнери на игри и преживявания, писатели и сценаристи, копирайтъри, хореографи и хакери. За да осигурим максимално качество на преживяването, броят на участниците е ограничен до 20.

Summer Scriptwriting Base е вълнуващо преживяване, което ще даде тласък на креативността ви. Ще срещнете съмишленици и бъдещи възможни партньори от цяла Европа и света.

Бягство от училище

SSB_ES_1

Работната локация на Summer Scriptwriting Base 2021 ще бъде бившето професионално-възпитателно училище и интернат в село Габровци. Училището в момента се ръководи от Арт група “Дупини” и представлява сюрреалично съчетание от стари сгради и впечатляващи произведения на ленд-арт изкуството.

“Кралят е мъртъв, да живее кралят!” – участниците ще преживеят нов и различен подход към преподаването, който ще разчупи конвенционалните идеи, с които сме свикнали да мислим за училището. Позволявайки на участниците да се потопят напълно в този метод, те ще опознаят интерактивното креативно преживяване като начин на обучение.​

Участници

​Summer Scriptwriting Base 2021 завърши успешно. Благодарим на всички, които взеха участие е това вълнуващо приключение!

Участници:Diana Monova (BUL/BEL), Domitille Champenois (FRA), Elena Manova (BUL/FRA), Ina Petkova (BUL), Irena Dotcheva (BUL/USA), Genadiy Mihaylov (BUL), Liliya Nikolova (BUL), Lucas Dewulf (BEL), Peter Gašparík (SVK), Petko Kolarov (BUL), Petya Hristova (BUL/FRA), Rob Reese (USA), Sonya Notova (SVK), Sophia Bulgakova (UKR/NLD), Vasil Spasov (BUL), Vasil Vasilev (BUL), Viara Todorova-Androva (BUL/BEL), Viktoria Kostova (BUL)
Ментори и лектори:Alessandro Giovannucci (ITA), Andrea Brunello (ITA), Caspar Schjelbred (DEN/FRA), Christian Roth (GER/NLD), Dan Barnard (GBR), Maria Saridaki (GRE), Rachel Briscoe (GBR), Sebastian Quack (GER), Sem Janssen (NLD)
Организатори екип:Dimitar Uzunov (BUL/FRA), Ralitsa Assenova (BUL/FRA), Elena Gamalova (BUL), Galin Djambazov (BUL), Yanitsa Fendulova (BUL), Marina Angelova-Gonzalez (BUL/ITA), Rumen Rachkov (BUL), Eva Hadjiyska (BUL), Borislav Blagoev (BUL), Dessislava Todorova (BUL), Roman Petrov (BUL)

SUMMER SCRIPTWRITING BASE 2021

Официално откриване

Френски институт – София 

IMMERSION, AGENCY AND TRANSFORMATION: THE KEY ELEMENTS OF ENGAGING INTERACTIVE NARRATIVE DESIGN

Открита лекция с Кристиан Рот

​Френски институт – София

Какво прави интерактивните наративи толкова мощно средство и защо е така трудно да се измисли смислово издържано действие? Как възприемаме умението си да взаимодействаме? Какво представлява едно трансформиращо преживяване и може ли интерактивният наратив да ни помогне да разбираме света по-добре? Кристиян Рот говори за света на интерактивното разказвачество и за психологията зад него. Дълбоко потапяне във взаимодействие, трансформация и активно участие, за да се усети къде точно тези три аспекта се засичат и пораждат създаването на смислено преживяване.

MORNING ENERGIZING SESSIONS

Powered by Caspar Schjelbred (Impro Supreme)

Art-Residency Center Duppini – Gabrovtsi

STORYTELLING ARCHETYPES & DIFFERENT USE OF STORYTELLING

Лекция с Андреа Брунело

Арт център “Дупини”, Габровци

Менторът, Сянката, Вестоносецът. Кои са основните типове персонажи, които могат да се срещнат във всички истории? Андреа Брунело ще ни посвети в тях.

SHAPING SPACES, SHAPING TIME: LARP AS AN ENGAGING TOOL

Лекция/уъркшоп/игра с Алесандро Джованучи

Арт център “Дупини”, Габровци

Думи като “въвличане”, “взаимодействие” и “преживяване” са все по-разпространени. Как можем да ги превърнем ефективно в резултат? В тази лекция ще представим LARP (Live Action Role-Play) механизмите или накратко казано – ролевите игри, показвайки практически как този език може да подобри ко-креативните преживявания и да формира идеи за сътрудничество и активно участие. Как да направим възможен живота в ядрен бункер за три дни? Как може да отведем сто души насред пустинята Сахара, за да преживеят археологическа експедиция от 30-те години на миналия век? Очаквайте увлекателен разговор, с отворено пространство за въпроси и разглеждане на отделни случаи. След дискусията, ще се осъществи реална LARP игра.

OPEN BAR

Арт център “Дупини”, Габровци

Сесия, в което участниците споделят свои минали, настоящи, бъдещи проекти или идеи за такива.

DESIGNING GAMES FOR REAL SPACES - BLENDING, BLEED & POROUS BORDERS

Лекция/уъркшоп с Мария Саридаки и Себастиян Квак // Trust in Play, European School of Urban Game Design

Арт център “Дупини”, Габровци

Какво трябва да знаем, когато проектираме игрови преживявания за конкретни локации? Как можем да останем с игрива нагласа, когато външният свят се слива с нашия дизайн? Трябва ли винаги да предвиждаме имерсивно преживяване или можем да запазим формата по-отворена? Какви фиктивни рамки помагат да се интерпретират наново локациите по време на играта? Заедно ще играем, обсъждаме, проектираме и осъществяваме игри за конкретни локации. А след това ще поиграем още.

CREATING AUDIENCE-CENTRIC PERFORMANCE

Уъркшоп с Дан Барнард и Рейчъл Брискоу // Fast Familiar

Арт център “Дупини”, Габровци

Fast Familiar описват работата си като “изява, в която публиката е в центъра”, защото зрителят е поставен в самото сърце на действието – изразяване, обмисляне, вземане на решения – и често в процеса може да научи изненадващи неща за самия себе си! В този практически уъркшоп Дан и Рейчъл ще споделят своята методология за създаване на различни видове изяви – процес на усъвършенстване, който включва зарче, дивергентно мислене, теоретични прототипи, много тестване и здравословна доза физически сблъсък с материята.

POINTS OF VIEW

Уъркшоп с Кристиан Рот

Арт център “Дупини”, Габровци

В този уъркшоп участниците ще създават кратки видеоклипове, свързващи различни гледни точки. Всичко от което се нуждаете е смартфон, слушалки и любопитство.

THE MATH & SOUL OF REAL LIFE GAMING

Уъркшоп със Сем Янсен

Арт център “Дупини”, Габровци

Измислянето и изграждането на цяла игра в реалния живот, винаги е титанично начинание. Изисква се повтарящо се съдържание, за да се достигне до задоволителен брой точки на взаимодействие, трябва прецизно да се оформят пътеките на всеки отделен участник и всичко това да се вмести в ограничен времеви план, невидим за участника. Затова е задължително да се овладее във висока степен умението за връщане към нулата във всеки един процес, умението да се навлиза в хирургическа точност в детайлите, които ще засягат играчите, а също и умението играта да се поддържа безопасна за участниците през цялото време.

Създаването на реалистична игра в пространството също така изисква доверие, интуиция, чувство за общност, желание и готовност у всички участващи да се отърсят от мислите си и да се потопят 100% в случващото се в момента. Дизайнът на една игра хем трябва да създава темпо, хем да запази свободата на играчите да импровизират, да са спонтанни и да проявяват нестандартно мислене. Една ролева игра трябва винаги да поставя участниците в центъра, защото те всеки път ще са различни. Този уъркшоп ще изследва точките на гъвкавост или повишена трудност на ролевите игри – онова, което може да бъде измислено, което може да бъде създадено, просто оставяйки вселената на естествения ѝ ход

Ден #1 ще бъде посветен на щателно вникване в дизайна като общ резултат на многопластовите аспекти на реалността. Ще разгледаме какво е работило за мен и за вас като създатели на преживяването, за да формализираме структурата на ролевата игра.

​Ден #2 ще разгледа процеса на израстване на дизайна в реална игра. Кои граници могат да бъдат преминати, за да се създаде най-доброто възможно преживяване?

SHANGRI-LA FEST 2021

Арт център “Дупини”, Габровци

Традиционният Фестивал на мечтите, с който завършваме Summer Scriptwriting Base! Два дни с пърформанси, концерти, игри, работилници, бира и парти…

Лектори & ментори

Кристиан Рот

GE/NL

Кристиан Рот е медиен психолог, с интерес към дигиталните интерактивни преживявания. Той е изследовател и преподавател в сферата на интерактивните наративи и игри в Университета за изкуства в Утрехт. Като човек, който силно вярва в съчетаването на различни дисциплини с разнообразни креативни форми на изразяване, през 2011 основава GameCamp Berlin – ежегодно събитие, събиращо изследователи и хора с всевъзможни практики от всички сфери на живота. Кристиан организира работилници и консултации, специализирани върху преживяванията с потенциал да трансформират участника, а също и оценяването на интерактивни истории, игри и виртуални реалности.

www.spieleforschung.de

Алесандро Джованучи

IT

Алесандро Джованучи e музиколог, лектор и дизайнер на игри. Активен участник на LARP сцената от 1992, той е съосновател на творческия екип Chaos League. Неговата работа се фокусира върху трансформиращите преживявания, съчетани с дълбоко емоционално съдържание. Създател е на някои от най-популярните LARP игри през последните години (Sahara Expedition, Bunker 101, Black Friday) и е съсценарист на Southern Way – нов италиански LARP манифест. Алесандро е написал също няколко есета за LARP игрите и често бива канен да води дискусии и работилници по тези теми.

www.chaosleague.org

Сем Янсен

NL

Сем Янсен ​е писател, дизайнер на игри и актьор, работил върху множество ролеви игри. Prison Escape, 3-часово преживяване в затворническия свят, е сред най-големите продукции, на които е съавтор. Ровичкайки дълбоко в детайлите на една реалност, която е в постоянен процес на промяна, той достига до пресечната точка на изграждането на вселена, развитието на герои и същинския дизайн на играта. Също така е бил актьор в няколко ролеви игри (Prison Escape, Tracing Thomas, Mobster Mayhem, De Stad) и не се притеснява да скача смело в дълбокото, за да изгради един реалистичен свят. www.prisonescape.nl

Андреа Брунело

IT

Андреа Брунело е независим изследовател, драматург, режисьор и актьор, работещ на границата между театъра и науката. Brunello е основател и режисьор в Portland Theatre of Trento и на Arditodesìo Company. През 2012 основава, съвместно с професора по физика Стефано Ос от University of Trento, проекта Jet Propulsion Theatre, който съчетава театър и наука. Двамата работят в координация с Лабораторията за комуникация на естествените науки към University of Trento. От 2020 Arditodesìo Company е сред водещите партньори на проекта CURIOUS към Creative Europe (Културата като уникален ресурс за вдъхновение, досег и вникване в науката).

www.jetpropulsiontheatre.org

​www.projectcurious.eu

Дан Барнард & Рейчъл Брискоу

UK

Дан Барнард & Рейчъл Брискоу са част от екипа на Fast Familiar – Лондон. Те създават трансформиращи преживявания, в които силни истории се съчетават с динамичния потенциал на данните. Техният скорошен проект The Justice Syndicate, в който публиката влиза в ролята на съдебно жури, изправено пред сложен казус, получава много висока оценка от критиците и е селектиран за Aesthetica Art Prize Anthology. Дан Барнард е театрален режисьор и старши преподавател в London South Bank University, където води Изследователската група за дигиталните аспекти на изпълнителските изкуства. Рейчъл Брискоу е продуцент и писател, работила с театрите Royal Court и Soho. Тя също работи като творчески консултант, помагайки на организации като National Thrust и Tyne and Wear Museums в това да създават по-предразполагаща заобикаляща среда.

www.fastfamiliar.com

Каспар Шелбред

DN/FR

Каспар Шелбред работи като учител на свободна практика, режисьор и изпълнител, специализиран във физическа импровизация, клоунада и пантомима. Той е и сърежисьор на Impro Academy Paris, член на импровизационна театрална компания The Improfessionals (артистичен директор 2008-2014) и от 2013-а соло артист с участия по цял свят със своето импровизационно представление Plan C. Основател е на собствен бранд за обучение IMPRO SUPREME през 2010-а, който през годините прераства в основен проект. Каспар е съдружник на Айра Сейденщайн (International School for Acting And Creativity), режисьор и водещо име в клоунадата, за чиито две книги Clown Secret (2018) и Quantum Theatre: Slapstick to Shakespeare (2020) е написал встъпителната част. Участник в първите две издания на Summer Scriptwriting Base 2016-a и 2017-a, Каспaр се завърна в България като ментор през 2018-a и 2021-а., за да води работилницата “Практически играчки за игрива пиеса”. Той редовно посещава България от 2014-а насам, поканен за пръв път от ХаХаХа ИмПро Театър, с които в последствие създава физическия комедиен спектакъл Avant-garde (2018).

www.improsupreme.com ​

Мария Саридаки

GR

Мария Саридаки работи с игрови нагласи и разказвачески стратегии в различните им приложения. Има докторска степен в областта на приобщаващите взаимодействия и приложните аспекти на игрите, а също и пост-докторска специализация по дигитално разказване на истории като инструмент за трансформативно преживяване. Художествен ръководител на Trust in Play: European School of Urban Game Design, съосновател на Athens Plaython Urban Games Festival, работила с невероятни хора по цял свят, планирайки и подготвяйки проекти, семинари, изложби, общности, игри и игрови преживявания. В момента изследва концепцията за временните игрови зони като органични пространства за промяна и все още е влюбена в градовете.

www.morethangames.gr

www.trustinplay.eu

Себастиан Квак

GE

Себастиан Квак работи на пресечната точка между играта, активното участие и политиките на градското общество като артист, дизайнер на игри и куратор. Основател е на мрежата Invisible Playground, съдиректор на Trust in Play (Европейското училище за създаване на игри в градското пространство) и съорганизатор на Drift Club – платформа, която улеснява случайни музикални разходки из различни градове по света. От 2021 г. Sebastian/Себастиан е директор на Now Play This, фестивал за експериментален дизайн на игри в Лондон. Преподава изкуство и дизайн, води лекции и консултира организации за това как да се ангажират игрово със света наоколо. ​Себастиан е работил по редица новаторски игрови проекти, включително plundr на Area/Code – първата в света компютърна игра, която се базира на физическото местоположение. Други важни проекти включват работата му с HAU Theater, Oerol Festival, Victoria & Albert Museum, Metropolis Festival, Aichi Triennale, Urbane Künste Ruhr, Nuit Blanche Paris и Ensemble Modern.

www.sebastianquack.com

Локации

Габровци

 

​За петия си рожден ден ще се върнем там, откъдето започна всичко през 2016 – село Габровци. Summer Scriptwriting 2021 ще се състои в сградата на бившето училище-интернат за малолетни престъпници. Училището е превърнато от Артгрупа “Дупини” в международен арт-резидентен център. Мястото е също основна база на международния ART-NATURE Symposium.

Изолираната среда на Габровци позволява на участниците да се сближат повече и да се потопят напълно в работната атмосфера. Практическите дейности в работилниците са вдъхновени от мястото и историята на училището, както и от многобройните произведения на изкуството, разположени наоколо.

Участниците ще бъдат настанени в красивия Килифаревски манастир, известен със своята автентична атмосфера. Манастирът е действащ и монахините ще осигуряват храната за участниците. Има възможност за настаняване в самото училище, както и на палатки в двора на училището за най-смелите. На пет минути от мястото минава река Еньовица, която със своите вирове предлага прекрасни възможности за разхлаждане през горещите юлски дни.

​Село Габровци се намира в живописния район на Еленския Балкан, на 15км от Велико Търново – средновековната столица на България и място, което също си заслужава да се посети.

София

 

Столица на България и най-големият град с около 1,7 милиона души население.  Днес София е много динамичен източноевропейски град, отличаващ се с уникалното си съчетание между европейска, османска и комунистическа архитектура и многото красиви православни църкви. София също така е сред малкото европейски столици, които могат да се похвалят с големи планини и ски-курорти в такава близост до центъра на града, като например Витоша. Често наричат София “Новият Берлин”, заради артистичния ѝ дух и достъпните цени на живот.

София набира огромна популярност сред туристи и пътешественици през последните години. Летище София е ситуирано много близо до града и обслужва повечето големи авиокомпании, сред които и няколко нискотарифни (Wizzair, Ryanair, Easyjet), което го прави подходяща точка на събиране на международни групи като тази за Summer Scriptwriting Base.

Официалното откриване и първата лекция от програмата на SSB2021 ще се състоят в София.

Галерия

Вижте галерията тук.