За програмата

Програмата представя различни филми, които развиват важни теми или разказват вдъхновяващи истории, свързани с ролята на жените в обществото. Филмите са придружени от педагогически материали и упражнения, чрез които учителите и техните ученици изследват ролята на жената в киното, заедно анализират персонажите във всеки филм, основните техники на киноезика, както и възможностите за кариерно развитие в киното.

Избраните филми демонстрират огромното разнообразие на европейското кино не само по отношение на техниката, но и жанрово: “Жалейка” на Елица Петкова, съвременен пълнометражен филм за 17-годишно момиче, което търся своя път към свободата; “Другата страна на всичко” на Мила Турайлич, документален филм за интимния разговор между майка и дъщеря около конфликта, който разделя не само тяхното семейство, но и страната им; “Клео от 5 до 7” на Аньес Варда, класика от Френската нова вълна, разказваща за живота на една жена в рамките на два часа, както и за нейната битка със суетата и страха. И още – своеобразният феминистки филмов манифест “Да бъдем жени” на гениалната италианска режисьорка Чечилия Манджини, “Dress me” (“Облечи ме”) на полската режисьорка Малгоржата Голисзевска, както и късометражна програма на първата жена режисьор в историята на киното – французойката Алис Ги.

През учебната 2020/21 и 2021/22, момичета от различни училища и населени места се запознаха с тези филми и имаха възможността да участват в интерактивна педагогическа програма, която включваше дискусии, срещи с режисьори и продуценти, практически ателиета.

“Моето място в киното” продължава и през настоящата учебна 2022/23 година, с нови ателиета, педагогически ресурси и участници.

Очаквайте ни!

Проектът се финансира от Български фонд за жените и се извършва с подкрепата на Френски институт в България.

За филмите

MPIC_1

Клео от 5 до 7

КЛЕО ОТ 5 до 7 e френска класика на кинодвижението Нова вълна, която следи историята на една жена, която се бори срещу собствените си страхове и суета. Този филм е едва вторият пълнометражен филм на Варда, но е чист шедьовър…

 

Работен лист

Жалейка

ЖАЛЕЙКА e български игрален филм за 17-годишно момиче, което жадува за свобода; Нейното съществуване се определя от религиозни и културни обичаи, които предопределят и ролите на всеки един в обществото.

 

Работен лист

MPIC_2

Другата страна на всичко

реж. Мила Турайлич

“Другата страна на всичко” e документален филм, който проследява интимен разговор между майка и дъщеря за конфликт, който разделя не само дома им, но и страната им.

 

Работен лист

da-badem-zheni

Да бъдем жени

реж. Чечилия Манджини

“Да бъдем жени” е своеобразно кинематографично изследване на условията за живот на жените в Италия в различните му аспекти: икономически, социален, психологически и културен. Започвайки от женските модели, предлагани от културната индустрия – дивите на киното и манекените на модните списания, филмът търси своите героини сред „истинските жени“, от всички възрасти, от северната и южната част на Италия.

 

Работен лист

Допълнителни ресурси и статии

mpic-ralitsa-petrova

Интервю с Ралица Петрова

Ралица Петрова е кинорежисьор. В момента живее в София. Завършила е визуални изкуства в University of the Arts в Лондон, след което специализира кинорежисура в британската школа National Film
and Television School (NFTS). Нейният пълнометражен дебютен филм “Безбог” печели голямата наградата на филмовия фестивал в Локарно през 2016 г., последвана от десетки други признания на международни кинофоруми.

mpic_Anneke Smelik

Феминистка филмова теория

Анеке Смелик
Превод на откъси от “Феминистка филмова теория”

mpic_Dina

Мястото на жените в историята на киното

Дина Йорданова

Значението на приемствеността (превод на избрани откъси, адаптиран за младежка аудитория)

mpic_laura mulvey

Визуално удоволствие и разказвателно кино

Лора Мълви

Визуално удоволствие и разказвателно кино (превод на избрани откъси, адаптиран за младежка аудитория)

mpic_Agnes

Разговор с Аньес Варда

Никола Майл

Разговор между Аньес Варда и Никола Майл

mpic_Elzbieta
Превод на избрани откъси от “Неохотни феминистки, безсилни патриарси и отчуждени зрители: полът в източноевропейското кино след 1989 година”

 

Елжбета Островска