За проекта

Shortcut – Млади режисьори снимат града си / Shortcut – Young Filmmakers Portray Their City е проект, финансиран от програма Еразъм+, координиран от Сдружение „Център за гражданско образование“ / Fundacja centrum edukacji obywatelskiej (Полша ). Освен Арте Урбана Колектив, партньор е и The Nerve Centre (Северна Ирландия).

В България проектът се осъществява в партньорство с СУ „Св. Климент Охридски“ -гр. Ловеч и Регионалната библиотека „Проф. Беньо Цонев“ (Ловеч) и Центъра за работа с доброволци към нея.

Проектът включва колекция от шест късометражни филма на важни социални теми, със субтитри на български език, към които са разработени допълнителни педагогически материали, обвързващи ателиета на социални теми и практически дейности по кино. В ресурсите са предоставени насоки за артистично изразяване и практически творчески задачи, които от своя страна водят до повишаване на осведомеността, критичното мислене и чувството за приобщаване и овластяване на младите участници. Те отразяват професионалния опит на авторите на ресурсите, които работят в разнообразни образователни и културни сфери – неправителствени организации, училища, творчески и културни центрове, библиотеки, читалища и дигитални архиви, както и от различни екосистеми за кино и артистично образование.

 

“РАДОСТТА В ХОРАТА” (2017), реж. Оскар Хюдсън / Joy In People by Oscar Hudson

 

“ЛЯТОТО И ВСИЧКО ОСТАНАЛО” (2018), реж. Свен Бресер / The Summer and All the Rest by Sven Bresser

 

“ОБЛЕЧИ МЕ” (2011), реж. Малгоржата Голисзевска / Dress me by Małgorzata Goliszewska

 

“ХАЙДБАНК” (2019), реж. Рос МакКлийн / Hydebank by Ross McClean

 

“НИНА” (2019), реж. Христо Симеонов / Nina by Hristo Simeоnov

 

“ФУТБОЛЕН КЛУБ НЕФТА” (2018), реж. Ив Пиа / Nefta Football Club by Yves Piat

Проектът също включва:

  • Шест презентации, които улесняват процеса на дискусия след прожекциите и предлагат различни насоки за анализ и практическа работа.
  • Наръчник за добри практики при създаване на партньорства между образователния и културния сектор, с цел провеждане на цялостни програми по кинообразование.
  • Обучение за 21 учители и професионалисти в областта на киното и културата в София (през юни 2022г.).
  • Едногодишно киноателие за ученици от Ловеч, Битом (Полша) и Белфаст (Северна Ирландия).
  • Летен кинолагер за учениците, част от киноателиетата в Белфаст (Северна Ирландия – през август 2022г.).
  • Три филма, създадени от учениците – по един от всяка държава.
  • Конференция, посветена на учители, библиотекари, читалищни дейци, културни медиатори и др., които биха искали да се възползват от ресурсите на проекта и да създадат програма по кинообразование в тяхното училище.

През учебната 2021/22 ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Ловеч взеха участие в проекта. Младите хора се запознаха с филмите от колекцията, направиха редица практически упражнения, събираха допълнителна архивна и визуална информация, срещнаха се с представители на тяхната общност и работиха по задачата да подготвят своеобразен филмов портрет на града, в който живеят. Те разсъждават върху по-реалната картина на общността на своя град – амбициите и мечтите на местните жители, техните уникални начини за справяне с ежедневието, дори предизвикателствата като пандемията от COVID-19. Документалният филм, който предстои да завършат до края на 2022г. е посветен на вече несъществуващото кино в града…

Очаквайте ресурсите, създадени в рамките на проекта на нашия сайт през декември 2022г.!

За прожекция на филмите от колекцията и организиране на практическо ателие, свържете се с нас на arteurbanacollectif@gmail.com.

Галерия