Киното, сто години младост - CCAJ

CCAJ функционира от 1995г. позволявайки групи от млади хора на възраст между 6 и 18 години от целия свят, да участват в уникално кино преживяване, комбиниращо гледането на филми със строг подход към снимачния процес, изследващ различни поставени въпроси всяка година. Оригиналната идея, изначално измислена и продуцирана от Cinémathèque française, сега се реализира от международна мрежа от партньори, които осигуряват достъп до проекта в отделните държави или региони.

България участва в проекта от 2016х. Арте Урбана Колектив е координатор за България на тази инициатива.

2019/2020

CCAJ се реализира в 15 държави от Европа: Германия, Белгия, България, Испания, Италия, Финландия, Франция, Литва, Португалия, Англия и Шотландия. В Южна Америка: Аржентина, Мексико, Бразилия. В Индия и Япония. Във Франция, програмата оперира в 8 региона: Ile de France; Occitanie; Région Sud-Provence-Alpes-Côte d’Azur; Grand Est; Nouvelle Aquitaine; Corse; Guadeloupe and Martinique.
24 международни агенции и партньорски организации като творчески асоциации, архиви, киносалони и национални киноцентрове работят със Cinémathèque Française за реализацията на проекта.

Тази година България е представена чрез началното училище „Неофит Рилски“ в Дерманци.
Тема: Усещанията в киното

Португалският писател Фернанду Песоа пише: “В живота, единствената реалност са усещанията. В изкуствата, единствената реалност са възприятията за усещания. Изкуството, като цяло, е хармонично разгръщане на възприятието, което имаме за усещанията, с други думи усещанията ни трябва да бъдат изразени по такъв начин в един обект, че да се превърне в чувство за останалите.“

“Усещането е продукт от присъствието на нашето тяло в този свят. Ние възприемаме света в зависимост от начина, по който интерпретираме нашите усещания.” Ален Бергала

За тази работилница се сформират групи с 12 ученици от 5ти и 6ти клас (11-12год).

Може да научите за проекта повече в блога: блог

2018/2019

Ученици от 98мо ОУ “Св. Кирил и Методий”, София
Тема: Ситуацията

Дадена ситуация позволява вникване в герои, мизансцен и мястото на зрителя в киното. Преминавайки през различни ситуации – желани или насилствено наложени, тайни или непознати – героите се променят, преминават през различни състояния и понякога вземат неочаквани решения в сложни моменти.

Зрителят следва героят от ситуация в ситуация през целия филм, но се идентифицира в различна степен с него, в зависимост от субективното му възприятие, от проблематиката на ситуациите, или от монтажния подход на твореца.

Късометражният филм може да бъде гледан тук: филм

​​2017/2018

10 ученици от началното училище „Неофит Рилски“ в Дерманци
Тема: Места и истории

Още от самия си генезис, киното най-основно е съвкупност от места, които ни показва и истории, които ни разказва.
Тази година беше посветена на изследване на границите на тези места, където историите се пишат: да се анализират фините детайли, които отличават едно място от околното пространство; да се види какво се случва всъщност там; да се научи пътят до едно място, така, че да може да бъде извървян отново… Святи и забранени места, места с памет и история, невероятно красиви места, всякакви алтернативни пространства ще бъдат разглеждани, чрез прецизно избрани откъси от филми и периоди, обхващащи цялата история на киното.

Късометражният филм може да бъде гледан тук:  филм

2016/2017

През първата година България беше представена от Национална гимназия по полиграфия и фотография, София.
Тема: Принципи на играта

Тази тема винаги е била актуална в киното, като се тръгне от зашеметяващите комедии, през мюзикълите и се стигне до анимационните филми. Работата в този уъркшоп ще позволи на участниците да се сблъскат с няколко различни артистични полета, към които ще трябва да развият подход, за да постигнат целите си. Ще се разглежда не само киното само по себе си, но и изобщо сценичните изкуства, особено танц и цирково изкуство. Специално внимание ще се обърне също на нямата комедия и музиката.

Късометражният филм може да бъде гледан тук: филм

Текстове от официалния уебсайт на CCAJ са използвани в тази публикация.