От 2023 г., в рамките на европейската програма Cinemini Europe (Синемини Европа), кинообразователният екип на Сдружение “Арте Урбана Колектив” започва редовно провеждане на прожекции и ателиета за най-малките зрители – тези от 3 до 6 години. Програмата окуражава децата да съпреживеят и да регират свободно на филмите, които гледат – могат да танцуват, да се движат, както и да коментират случващото се на екрана. Колекцията на Cinemini включва късометражни филми от цял свят, от различни жанрове и епохи на киноизкуството, а това, което ги обединява е липсата на диалози и субтитри.

Като част от инициативата Cinemini Europe, предлагаме на вниманието на детски градини, културни институти и всички участници в образователния процес на посочената възрастова група разработени програми, които ще дадат възможност на децата и техните възпитатели и учители да открият разнообразния свят на движещите се образи по обогатяващ и вълнуващ начин – чрез прожекции, педагогически дейности, педагогически игри и ателиета.

От най-ранна възраст децата са отворени към различните форми на изкуството. Филмът, като аудиовизуална медия, е особено привлекателен и достъпен за почти всички деца. Децата са не само щастливи от срещата с движещите се образи, но и лесно се потапят в историята на игрални и документални филми. Те също така реагират активно на абстрактни и експериментални филми, които развиват тяхното въображение.

Децата гледат филми всеки ден. Как можем обаче да превърнем гледането на филм в обогатяващо и незабравимо за тях преживяване? Как и на какво можем да научим децата в ранна възраст за киното и медиите, тъй като ранните години са изключително значими и формиращи? Проектът Cinemini Europe (Синемини Европа) отговаря на тези въпроси. Той включва специална селекция от филми, дейности и учебни материали на български език (ще бъдат на разположение на нашия сайт съвсем скоро).

Ние вярваме, че приоритет не е разбирането на филма, а по-скоро изживяването му. Чрез гледане, игра, дискусия и анализ на кадрите, искаме да стимулираме развитието на творческото и критичното мислене на децата и да предизвикаме у тях любов към киното.

Cinemini Europe е европейски проект на Австрийския филмов музей / Das Österreichische Filmmuseum (Австрия), Немския филмов институт във Франкфурт / Deutsches Filminstitut & Filmmuseum (координатор на проекта, Германия), Филмовият музей Ай / Eye Filmmuseum (Холандия), Кинодвор в Любляна / Kinodvor Cinema Ljubljana (Словения), Сдружение Taartrovers (Холандия) и е подкрепен от програма МЕДИА / Творческа Европа.

Сдружение “Арте Урбана Колектив” (България) се присъединява към мрежата на проекта през 2022г.

Галерия