За събитието

Лятната академия ​Summer Scriptwriting Base е уникална комбинация от образователен форум, креативно преживяване и ритрийт. Академията се провежда в красивото и автентично село Боженци, в планините на България.

Summer Scriptwriting Base представлява десет дни интензивно обучение, създаване, споделяне и преживяване. По време на събитието ще се сдобиете с по-задълбочени знания и ноу-хау за вълнуващи и актуални теми като имерсивни преживявания, дизайн на ролеви игри, site-specific и имерсивен театър, интерактивни разкази, градски и ролеви игри (LARP), водени от международен екип от доказани професионалисти.

Академията е предназначена за креативни хора, хора, занимаващи се с театър, кино или творческо писане, хореографи, хора с нестандартно мислене. С цел възможно най-добро преживяване, броят на участниците е ограничен до 20 души.

Шангри Ла е въображаемо място, описано в романа “Изгубеният хоризонт” на Джеймс Хилтън. То е станало синоним за рай на земята, скрит в планината и изолиран от света. По време на изданието през 2019-а година на Лятната академия село Боженци ще се превърне в Шангри Ла. Участниците в академията ще изследват детските си мечти и фантазии и ще ги слеят с декорите на Боженци и с неговата история.

 

„И в този момент, насред обкръжаващия го сън, той се почувства като господар на Шангри Ла. Около него бяха любимите му неща,онези в ​ подсъзнанието му, което той все повече обитаваше, далеч от тревогите на света”

― Джеймс Хилтън, “Изгубеният хоризонт”

 

SSB_SL_2

Участници

Summer Scriptwriting Base: Изданието на Лятната академия за драматургично писане през 2019-а година приключи. Огромни благодарности на всички, които бяха част от това вълнуващо креативно приключение! Успяхме да превърнем село Боженци в същинска Шангри Ла, където мечтите се сбъдват.

Участници:Лорина Камбурова, Чери Алкок, Петр Салаба, Даниел Рой, Диана Монова, Милин Джалалиев, Мария (Маша) Капустина, Рияна Любе, Десислава Илиева, Леунг Уай Чун, Марче Вегдам, Нина Басет, Наталия Скочилас, Васил Спасов, Камелия Митева, Васил Василев, Людмила Драгулова, Анда Кадариу, Калина Луканова, Елиза Токева
Лектори и ментори:Хартмут Кьониц, Урсула Мария Берзборн, Уилям Дрю, Симон Ханукай, Тасос Стивънс, Арон Бирталан
Организатори и доброволци:Димитър Узунов, Катерина Стоянова, Ралица Асенова, Йоана Дучева, Александрина Джасим, Елена Гамалова, Сара Кол, Бианка Алмейда, Георги Узунов, Хуго Алмейда
Любимите ни шеф-готвачи:Осама и Нур Хатиб и техните прекрасни деца
Щастливи кучета:Йола и Моли

Програма

31.07 // Wed

Sofia

19:00
SSB Shangri-La Opening

01.08 // Thu

Sofia / Bozhentsi

10:00 – 13:00
“Interactive Narrative Design”

15:00
Departure to Bozhentsi

18:00
Check-in Bozhentsi

02.08 // Fri

Bozhentsi

09:00 – 13:00
“Site-Specific Theatre in Public Space” #1

15:00 – 17:30
“Site-Specific Theatre in Public Space” #2

18:00 – 21:00
“Play in Public Space”

03.08 // Sat

Bozhentsi

09:00 – 13:00
“Site-Specific Theatre in Public Space” #3

15:00 – 20:00
“Site-Specific Theatre in Public Space” #4

04.08 // Sun

Bozhentsi

09:00 – 13:00
“Immersive Experiences” #1

15:00 – 20:00
“Immersive Experiences” #2

18:00 – 21:00
“(A Secret About) Making Play in Public”

05.08 // Mon

Bozhentsi

09:00 – 13:00
“Immersive Experiences” #3

15:00 – 20:00
“Immersive Experiences” #4

06.08 // Tue

Bozhentsi

Day off

07.08 // Wed

Bozhentsi

09:00 – 13:00
“Transformation Games” #1

15:00 – 20:00
“Transformation Games” #2

08.08 // Thu

Bozhentsi

09:00 – 13:00
“Transformation Games” #3

15:00 – 20:00
“Transformation Games” #4

09.08 // Fri

Bozhentsi

09:00 – 13:00
Workshop wrap-ups

15:00 – 17:00
Workshop wrap-ups

18:00 – 22:30
Shangri-La Fest 2019

10.08 // Sat

Bozhentsi

10:00 – 22:30
Shangri-La Fest 2019

11.08 // Sun

10:00
Departure to Sofia

SUMMER SCRIPTWRITING BASE: ШАНГРИ-ЛА

Откриване ​

Френски институт – София
​31.07.2019 19:00-21:00

СЪЗДАВАНЕ НА ИНТЕРАКТИВНИ НАРАТИВИ – ИЛИ ЗАЩО ТРЯБВА ДА ЗАБРАВИМ ВСИЧКО, КОЕТО ЗНАЕМ ЗА РАЗКАЗВАНЕТО ПО НАЧАЛО

Лекция с Хартмут Кьониц

Френски институт – София
01.08.2019 10:00-13:00

Интерактивният разказ е продължение на вековни форми на разказване и интерактивност. А дали всъщност е така? В своята лекция Хартмут Кьониц ще ни убеди, че успешното създаване на интерактивни наративи изисква едно радикално преосмисляне, което поставя на първо място интерактивността и превъзмогва установените парадигми. Следователно, ние вече не сме автори, а дизайнери, създаващи интерактивни преживявания за публики, които вече не са зрители или читатели, а активни участници. Чрез тази промяна откриваме едно ново вълнуващо пространство за дизайн, нова граница за човешкото изразяване. Тази непозната гледна точка ни дава предимството да научим нещо не само от вече съществуващите примери в области като дизайна на игри и интерактивния театър, но и от древните разказвачи, които нагласяли своите истории спрямо публиката си много преди да се появи дигиталната интерактивност.

SITE-SPECIFIC ТЕАТЪР В ОБЩЕСТВЕНИ ПРОСТРАНСТВА

Уъркшоп с Урсула Мария Берзборн

​Боженци
02 & 03.08.2019

В рамките на този уъркшоп ще вникнем в методите за създаване на site-specific пърформанс. Чрез кратко теоретично въведение, използвайки примери от продукциите на немската театрална компания Grotest Maru, Урсула Мария ще ни представи различни артистични подходи и техники към този специфичен театрален формат.

В четири последователни сесии участниците сами ще изпитат практическите аспекти на тази артистична дисциплина и ще бъдат напътствани в индивидуалното си запознаване с нея.

Ще изследваме публичните места на село Боженци, техните различни пространствени възможности, ъгълчета, малки площадчета, улици, поляни и мостове и ще превърнем неговата архитектура и пейзаж в поле за експерименти.

Чрез упражнения за тялото и физическите отношения в пространството ще обърнем внимание на театралния потенциал на ежедневните пространства. Освен за телесното присъствие, ще научим и за различните подходи към съдържанието, свързано с местата: Как можем да работим с местните истории? Как можем да интегрираме историята в съвременно театрално произведение? Как можем да придадем артистичен смисъл чрез проучването на дадена локация? Какви асоциации може да подбуди у нас дадена локация и как да включим това в артистичния процес?

​Ще вдъхнем живот в стените, ще оставим камъните да ни говорят и ще свържем съдържание, вдъхновено от пространството, и истории с аспекти на архитектурата и пейзажа, за да създадем уникално артистично представление в публичното пространство, било то селско или градско. Ще погледнем на Боженци от нова гледна точка – селото като лаборатория за site-specific театрален пърформанс.

ИГРА В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО

Лекция с Уилям Дрю

​Боженци
02.08.2019 18:00-21:00

На английски думата “play” се използва както за весели дейности, така и за изпълнения (актьорска игра, създаване на музика т.н.). В последните години това семантично припокриване се превърна в богато пространство за изследване и създаване на нови формати и преживявания.

В рамките на тази лекция ще изследваме значението на играта в публичните пространства, какви стратегии можем да използваме, за да създадем нещо ефимерно и трансформиращо, как да привлечем случайните минувачи, как да създадем site-specific игри.

Лекцията ще се проведе в сътрудничество с Trust in Play, Европейското училище за създаване на игри в градското пространство.

(ЕДНА ТАЙНА ЗА) СЪЗДАВАНЕТО НА ИГРА НА ОБЩЕСТВЕНИ ПРОСТРАНСТВА

Уъркшоп с Тасос Стивънс // театрална компания Coney representing Coney

​Боженци
03.08.2019 18:00-21:00

Членовете на театрална компания Coney от Лондон правят най-различни типове представления, за да запалят искрата на промяната там, където хора се свързват и събират. The Guardian ги нарича: „Бъдещето на британския театър”. Този уъркшоп споделя с нас някои от практиките на Coney и философията им (както и една тайна!), за това как да направим представление в рамките на дадено публично пространство или общност, като вземем предвид мястото и контекста, така че да бъде достъпно за хора с всякакви интереси. Обсъжданите проекти може да включват: Adventure One – приключение на тайна локация в Лондонското Сити, We The People (Of This Place) – публично празнуване на ново място, пригодено за и помещаващо различни общества на Обединеното Кралство, A Lovely Intervention – пърформанси за положителна промяна. ​@agencyofconey

ИМЕРСИВНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ

Уъркшоп със Симон Ханукай

Bozhentsi
04 & 06.08.2019

Immersive experiences, which have recently been taking the world by storm, take the audience out of their seats and place them at the center of the playing space. They transform the passive role of the spectator, into that of spect-actor and co-creator who is essential to the action and narrative of the performance. Immersive experiences challenge traditional performance methods and call for a new, more holistic, approach to storytelling. After receiving a crash course in the techniques, participants will create and present original immersive experiences, in order to experiment with this interactive form.

ТРАНСФОРМИРАЩИ ИГРИ

Уъркшоп с Арон Бирталан

Боженци
07 & 08.08.2019

В този уъркшоп ще се запознаем на практика с пресъздаването и трансформирането на света около нас чрез колективната игра. Вместо да изходим от точно определена концепция, ще се съсредоточим върху вниманието, усещането и присъствието си, за да създадем пространство с потенциал за развиване на разкази и истории. Така ще имаме възможността да изследваме различни техники за съвместно изграждане на светове и накрая да създадем на място своето собствено игриво преживяване в реалния живот.

Учейки се от различни ролеви игри на живо, ритуали, групови упражнения с движение, активно слушане и комуникация, се надяваме да погледнем на фикцията не като на бягство от реалността, ами като инструмент за пренаписване на реалността и в най-добрия случай – и на нас самите. Уъркшопът ще придобива на моменти сериозен облик, но през останалото време ще бъде предимно несериозно.

ШАНГРИ-ЛА ФЕСТ 2019

​Боженци
09 & 10.08.2019

Тази година традиционният фестивал, с който отпразнуваме на края на академията, се разраства! Два дни с пърформанси, концерти, игри, уъркшопи, хубава храна, бира, партита.

Лектори и ментори

Хартмут Кьониц

Германия/Нидерландия

Хартмут Кьониц е професор по дизайн на интерактивни истории в Университета по изкуства в Утрехт, където води изследователска група по темата. Хартмут е също така и основател на ARDIN (Асоциация за изследване на дигитални интерактивни истории), както и водещ на индустриално ориентирани срещи по дизайн на истории в Нидерландия. Той има докторска степен по теория и практика на интерактивната дигитална история от Georgia Institute of Technology. Изследователските му интереси са в областта на изкуството, историята и технологията. Хармут е също така и визуален артист, чието творчество е било показвано в Атланта, Париж, Истанбул, Сеул, Копенхаген и Порто. Последното му произведение, The Multiple Lives of Walter B., е физическа инсталация, изследваща виртуалните биографии на Валтер Бенямин.

Урсула Мария Берзборн

Германия

Урсула Мария Берзборн е театрален режисьор, пърформанс артист, дизайнер на костюми и сценограф, който живее в Берлин от 1987г. и завършва своята магистратура по изкуства през 1994г. в Берлинския университет по изкуствата. Тя е съосновател на Kunsthaus Kule в Берлин, която е създадена през 1990г., малко след падането на Берлинската стена, като средище за живот и изкуство. През 1996г. Урсула основава театър Grotest Maru, с който обикаля по цял свят и създава множество site-specific продукции в публични пространства в сътрудничество с фестивали, гост-изпълнители и други артистични групи. Нейните изпълнения винаги се стремят да достигнат публики, които обикновено нямат достъп до изкуствата.
www.grotest-maru.de

Матео Угуцони

Италия/САЩ

Матео Угуцони е архитект и дизайнер на игри. В практиката си се фокусира върху създаването на трансформиращи преживявания, съчетани с “real life” игри и театър. Съосновател е на Urban Games Factory – италиански колектив, активен под различни форми от 2009 година. Той е и водещ на The Playcast – подкаст за имерсивен театър, ролеви игри и всичко помежду им. В момента преподава дизайн за игри в Maryland Institute College of Art в Балтимор, САЩ.

​www.theplaycast.co
www.urbangames-factory.it

Тасос Стивънс

Великобритания

Тасос Стивънс е създател, често преставляващ компанията Coney и неин художествен директор. В проектите си той е бил в ролята на режисьор, сценарист, дизайнер на игри и интеракции, дресьор на животни. Другите проекти, създадени за Coney, включват: A Small Town Anywhere, театрална постановка, базирана на филма Le Corbeau; A Game of Legacy, направен за, от и със големия познавач на игрите Bernie De Koven; Nightmare High, спечелил наградата BAFTA в сътрудничество с Channel 4 Education. Извън работата си с Coney, той прави перформанси, свързани с разказването на истории, сред които можем да споменм Jimmy Stewart, An Anthropologist From Mars, Analyses Love & Happiness In Humans (And Rabbits), изнесени във всекидневни и други неформални места по цял свят.

www.coneyhq.org

Симон Ханукай

САЩ/Азербайджан

Симон Ханукай е театрален творец, режисьор, обучител и помощник-художествен директор на Kaimera Productions, който гравитира между Ню Йорк и Париж. Родом от Баку, Азербайджан, той започва кариерата си в Окланд, Калифорния, където е един от основателите на headRush Crew и помощник-художествен директор на Destiny Arts Youth Performance Company.

Оригиналните танцови театрални представления, които създава с двете компании в рамките на 6 години, обикалят държавата и са гледани от над 25 000 души годишно.

От създаването на Kaimera Productions Симон твори и преподава в САЩ, Близкия Изток, Южна Азия и Европа. Най-скорошните представления, които е създал и режисирал включват Les Alibis (Junevents Festival, Atelier De Paris, France), JUPITER (A Play About Power) (La MaMa E.T.C., NYC), Decline & Fall (Tricklock Performance Lab, New Mexico) и Flying Ace and The Storm of the Century (Odin Teatret, Denmark)

Арон Бирталан

Унгария/Нидерландия

Арон Бирталан е унгарски артист, базиран в Амстердам. В практиката си е дизайнер на игрови преживявания в реалния живот, които дават шанс на играчите да пресътворят света около себе си. Чрез творчеството си Арон окуражава хората да навлязат в територия, в която се сливат изкуство, игри и магия. Представленията му се основават на историята на трансформацията чрез игра и като цяло на ролята на играта в обществото. Арон е също така активно действащ музикант и води заедно със свои колеги триседмичен фентъзи лагер за деца в унгарските села.

www.aronbirtalan.net

Локации

Боженци

​За петия си рожден ден ще се върнем там, откъдето започна всичко през 2016 – село Габровци. Summer Scriptwriting 2021 ще се състои в сградата на бившето училище-интернат за малолетни престъпници. Училището е превърнато от Артгрупа “Дупини” в международен арт-резидентен център. Мястото е също основна база на международния ART-NATURE Symposium.

Изолираната среда на Габровци позволява на участниците да се сближат повече и да се потопят напълно в работната атмосфера. Практическите дейности в работилниците са вдъхновени от мястото и историята на училището, както и от многобройните произведения на изкуството, разположени наоколо.

Участниците ще бъдат настанени в красивия Килифаревски манастир, известен със своята автентична атмосфера. Манастирът е действащ и монахините ще осигуряват храната за участниците. Има възможност за настаняване в самото училище, както и на палатки в двора на училището за най-смелите. На пет минути от мястото минава река Еньовица, която със своите вирове предлага прекрасни възможности за разхлаждане през горещите юлски дни.

​Село Габровци се намира в живописния район на Еленския Балкан, на 15км от Велико Търново – средновековната столица на България и място, което също си заслужава да се посети.

SSB_ES_L_1
SSB_ES_L_2

София

 

Столица на България и най-големият град с около 1,7 милиона души население.  Днес София е много динамичен източноевропейски град, отличаващ се с уникалното си съчетание между европейска, османска и комунистическа архитектура и многото красиви православни църкви. София също така е сред малкото европейски столици, които могат да се похвалят с големи планини и ски-курорти в такава близост до центъра на града, като например Витоша. Често наричат София “Новият Берлин”, заради артистичния ѝ дух и достъпните цени на живот.

София набира огромна популярност сред туристи и пътешественици през последните години. Летище София е ситуирано много близо до града и обслужва повечето големи авиокомпании, сред които и няколко нискотарифни (Wizzair, Ryanair, Easyjet), което го прави подходяща точка на събиране на международни групи като тази за Summer Scriptwriting Base.

Официалното откриване и първата лекция от програмата на SSB2021 ще се състоят в София.

SSB_ES_L_3

Галерия

Вижте галерията тук.