Безплатни месечни прожекции по кинообразование за ученици и учители, организирани в партньорство с Френски институт в България

„Клео от 5 до 7“

 

24.01.2023 (вторник), 14:00
реж. Аньес Варда / Франция / 1962 / 90 мин.

“Клео от 5 до 7” проследява историята на една жена, бореща се срещу собствените си страхове и суета. Този филм е едва вторият пълнометражен филм на Варда, но е чист шедьовър със своята проста, но майсторски и сложно изпълнена технически история.
Варда избира да представи образа на една жена, чакаща в продължение на два часа резултатите от направената ѝ биопсия, и превръща нейната история във филм, който е очарователен и предизвиква огромно вълнение. Филмът излиза на голям екран през 1962 г., като освен нестандартния образ, който представя, показва и космополитната парижка обстановка – филм, оставайки актуален и интригуващ и до днес.

Филмът е част от платформата IF cinéma и проекта „Моето място в киното“

Късометражна програма експериментално и авангардно кино

 

07.02.2023 (вторник), 14:00

С представянето на програма отваряме врата към едни изумителни и малко познати заглавия, за да изострим чувствителността и да насърчим креативността на всички, при това от най-ранна възраст. Експерименталното кино не разказва истории, но може да покаже приключенията на странни персонажи: формите, цветовете, материалите. Тези филми носят част от детството, тъй като в тях е позволена всякаква форма на творчество – рисуване за забавление, обход за нови открития, разрушение с цел да се проумеят отвътре техническата и творческата работа в киното.

Сред филмите, които ще видим: Опус III, реж. Валтер Рутман (1924), Импресии в горните слоеве на атмосферата, реж. Хосе Антонио Систиага (1989), Котка слуша музика, реж. Крис Маркер (1990), Бележки върху цирка, реж. Йонас Мекас (1966) и др.

Програмата е част от колекцията на CinEd – Кинообразование за деца и младежи

prozhektsii-kinoobrazovanie-v-uchilishte-2
prozhektsii-kinoobrazovanie-v-uchilishte-3

„400-те удара“

 

14.03.2023 (вторник), 14:00
реж. Франсоа Трюфо / Франция / 1959 / 95 мин.

Неразбиран от родителите си, дванадесетгодишният Антоан Доанел е твърде буен ученик. Многократно наказван, той решава да избяга от училище. В продължение на няколко дни, води свободен живот в компанията на приятеля си Рене, стигайки до дребни кражби, за да оцелее. Докато полицията не се намесва.

Филмът е част от платформата IF cinéma

prozhektsii-kinoobrazovanie-v-uchilishte-4
prozhektsii-kinoobrazovanie-v-uchilishte-5

Всички прожекции са последвани от дискусии и/или практически ателиета.

Прожекциите за април и май ще бъдат обявени скоро на нашия сайт.

Вход свободен след предварително записване на: cinedbulgaria@gmail.com