За събитието

„Кажи ми факт и ще се науча. Кажи ми истината и ще повярвам. Но разкажи ми една история и тя ще живее в сърцето ми завинаги.”
– Индианска поговорка

„Най-могъщият човек в света е разказвачa на истории. Историите му определят визията, ценностите и плана за развитие на цяло едно следващо поколение.”
– Стив Джобс

 

Изданието през 2018-а на Лятната академия Summer Scriptwriting Base е посветено на разказването на истории в дигиталната ера. Историите са от съществено значение за хората. Нуждаем се от тях, за да предадем смисъл, ценности и надежди. Човешкото познание се основава на разкази и човешкият мозък е своеобразна когнитивна машина, необходима за разбирането, запомнянето и разказването на истории. Те отразяват нашата мисъл, тъй като хората мислят в наративни структури и най-често си спомнят факти под формата на разкази.

Невролозите потвърждават, че когато човек чуе чиста информация, за да вникне в смисъла ѝ, в мозъка му работят само частите, отговорни за езика. Но когато чуем история, в мозъка ни “светват” и се активират всички части, които той би използвал, ако наистина я преживяваме.

Програмата на Summer Scriptwriting Base 2018 е съставена от лекции и уъркшопи, които ще ни помогнат да научим как да създаваме добри истории и да изследваме какви форми могат да приемат историите в дигиталната ера. През 2018г. ще продължим сътрудничеството си с aрхитектурно-историческия резерват Боженци – малко селце в българските планини с традиционни къщи от 19-и век. Програмата има отворен модул –безплатен за всеки желаещ да дойде и да учи – и затворен, запазен за предварително избрани участници.

Както всяка година, в академията са добре дошли студенти и млади професионалисти от цяла Европа и отвъд – сценаристи, драматурзи, разказвачи на истории, журналисти, комуникатори на науката, блогъри, създатели на съдържание за творческите индустрии и всякакви други пишещи хора. В предишните две издания на академията взеха участие хора от 20 държави и стремежът ни е да поддържаме това разнообразие. Всички събития от програмата ще бъдат проведени на английски език.

Нямаме търпение да се срещнем в България това лято!

Участници

Поздравяваме всички участници, които бяха избрани и станаха част от Лятната академия Summer Scriptwriting Base:Антония Атанасова (BG), Борис Кремен (MD), Марина Желева (BG), Златина Тодорова (UK, BG), Ангелина Рангелова (BG), Ноел Леунг Уай Чун (HK), Веси Деянова (AUS, BG), Ирина Брейтенщайн (ROM, FR), Тодор Велев (BG), Албена Пунева (BG), Мари Симонс (GER), Вени Петрова (BG), Якуб Кърча (SVK, USA), Ана Петрова (BG, FR), Мартин Лучев (BG), Васил Василев (BG), Миглена Димова (BG, DK), Дио Тодоров (USA), Мария Надя Нилсен (DK), Каролин Грийнман (UK), Йохан Пеетерс Peeters (BEL)

Програма

Откриване на Summer Scriptwriting Base 2018

Френски институт – София
18.07.2018 19:00-21:00

Чудесен шанс да срещнете лекторите, менторите и участниците и да изпиете по едно питие за добре дошли.

"Трансмедийно разказване на истории" (лекция със Ситзе Шалк)

Френски институт – София
18.07.2018 19.07 10:00-13:00

По време на лекцията Ситзе Шалк ще говори за историята, практиката и техниките в трансмедийното разказване на истории и ще обвърже тези теми със своя опит като писател и дизайнер на трансмедийни проекти.

"Имерсивни преживявания" (лекция/уъркшоп със Симон Ханукай)

Старото школо – Боженци
21.07 18:00-21:00

В тази лекция-уъркшоп участниците ще се запознаят с основните неща, свързани със създаването на имерсивни преживявания в дигиталната ера. Имерсивните преживявания, които в последно време завладяват света, изкарват публиката от местата ѝ и ги я поставят в центъра на игровото пространство. Те иззимат пасивната роля на зрителите и ги превръщат в зрители-актьори и сътворци, чиято функция е съществена за действието и историята на пърформанса. Имерсивните преживявания предизвикват традиционните пърформанс методи и призовават за един нов, по-холистичен, подход към разказването на истории. След интензивен курс, изследващ техниките, участниците ще създадат и представят оригинални имерсивни преживявания с цел експериментиране в областта на този интерактивен формат.

"Разказване на истории в един сближаващ се свят" (лекция с Аисте Птакауске)

Старото школо – Боженци
22.07 18:00-21:00

В недалечното минало беше трудно да си представим, че няма да има нужда да ходим до книжарницата, за да си вземем книга, или да стигнем до киносалона, за да гледаме филм. Днес, от друга страна, няма нищо по-естествено от гледането на филми, четенето на книги или играенето на видеогри на лаптопа, таблета или телефона. Сливането на медиите драстично промени начина, по които възприемаме информация. Следователно и методите за създаване на съдържание се промениха. Вместо да се фокусират върху създаването на съдържание за една специфична медия (например филм, радио или телевизия), създателите на съдържание вече трябва да измислят истории, които могат да съчетават в себе си различни медии едновременно. Затова ще обсъдим как да оформяме истории, притежаващи силата да завладеят публиката, която нетърпеливо скача от медия на медия.

"Да изиграеш системата – новите истории" (уъркшоп с Дейвид Финиган)

Старото школо – Боженци
24.07 18:00-21:00

Как да превърнеш един музикален фестивал в игра? Как можеш да използваш театъра си, за да разговаряш с хора, които никога няма да го посетят? Какво става, когато заглавието на пиесата ти съдържа заплаха за убийство. В този уъркшоп ще поговорим за това как театърът е вплетен в комплексността на реалния свят, как можем да онагледим като направим карта на тази комплексност и да я накараме да работи за нас.

"Практически игри за игрива драматургия" (уъркшоп с Каспар Шелбред)

Старото школо – Боженци
20.07 – 28.07

На английски пиеса е “play”. Глаголът “play” означава играя, свиря. Пиесата не е наречена така случайно. Участниците в този уъркшоп ще бъдат поканени да се развихрят на сцената и по-точно да поиграят със собствените си идеи – като че те са режисьори или импровизиращи актьори, на които е позволено да модифицират или даже напълно да променят сценария. Ще погледнем сериозно на спонтанната игра и ще я използваме, за да генерираме нови идеи привидно от нищото, за да видим стар материал от нова гледна точка. Ще използваме креативни актьорски упражнения в комбинация с разказвачески импровизационни техники с цел създаване на персонажи и ситуации от нулата, както и за да редактираме или пренапишем съществуващи сцени. Участниците ще работят както индивидуално, така и в групи. Всички ще получат много възможности да експериментират с идеите си както в ролята на режисьори, така и в ролята на актьори. Уъркшопът ще се проведе в колаборация с още два уъркшопа. Така участниците ще могат да доразвият това, което започнат в този уъркшоп, или да създадат или напишат нещо напълно различно, например завършена сцена.

"Как да създадем вълнуваща история, черпейки вдъхновение от науката” (уъркшоп с Андреа Брунело)

Старото школо – Боженци
20.07 – 23.07

“Историята” е навсякъде. “История” е начинът, по който възприемаме реалността. Реалност не съществува, съществува само нашето възприятие за нея, защото тя е плод на нашето колективно съзнание. Нуждаем се от „история”, за да има смисъл света ни…Но… разказани ли са вече всички истории? Изследвана ли е всяка възможна тема? Има ли още място за нещо ново? Отговорът е “да” и ключовата дума в него е точно пред очите ни: наука! Чрез нея възприемаме и си представяме света по нови и вълнуващи начини. По тази причина научни резултати може и трябва да бъдат поставяни в центъра на съвременното разказване на истории, защото науката е в основата на нашето възприятие за реалност. Но как да го направим?

Започвайки от принципа, че разказването на истории разчита на правила също толкова, колкото и на лична интуиция, в този уъркшоп ще изследваме какви са основните елементи на една добра история и как да вземем една научна тема, за да я превърнем в основен „материал за разказване на истории”. Черпейки вдъхновение от нови и задълбочени научни теории и идеи, всеки участник ще работи по създаването на пленителна история, която ще бъде представена на останалата част от групата.

​Уъркшопът е продължение на лекцията на Андреа Брунело за това как да намерим красота в науката от миналогодишното издание на академията.

"Основни инструменти на разказвача на истории" (уъркшоп с Даниел Бай)

Старото школо – Боженци
25.07 – 28.07

Уъркшопът ще изследва техники за създаване, развиване и оформяне на материал за разказване на истории заедно с развиване на различни техники за представяне на вашата история пред публика. Ще изследваме множество потенциални изходни точки, от които да започнем, от личен анекдот до политическо безпокойство/болка, и ще намерим общото между тях. Връзката с публиката и нейната роля в оживяването на историята винаги ще бъде в центъра на това, което правим. Ще прекараме значително време в пространството между истината и лъжата – там, където вълнението е винаги най-силно. Или пък не? Ще разберете сами.

Сутрешни тренировъчни/обучителни сесии с Каспар Шелбред

Старото школо – Боженци
every day 8:30-9:00

Започнете деня с подходяща физическа и креативна загрявка. Събудете тялото и ума чрез основни двигателни упражнения и кратки фрийстайл импровизации (танц, пантомима, клоунада, шега).

Представяне на резултатите от Лятната академия Summer Scriptwriting Base 2018 – site-specific пърформанси

Различни локации в Боженци
28.07 18:00-20:00

Summer Scriptwriting Base ще завърши с публично представяне на резултатите от нея, в което участниците ще имат възможността да покажат работата си пред публика.

Концерт на Влатко Стефановски (Северна Македония) и Теодосий Спасов (България)

Мегдан – Боженци
28.07 20:30-22:00

Влатко Стефановски: роден през 1957г. в Прилеп в театрално семейство. Започва да свири на китара на 13-годишна възраст. В късните си тийнейджърски години сформира групата LEB I SOL, която става едно от най-важните имена на музикалната сцена в бивша Югославия. LEB I SOL е издала 14 албума и обиколила света с музиката си. От средата на 90-те години Стефановски започва да развива успешна кариера като солов изпълнител. Записал е забележителни солови изпълнения като Cowboys & Indians, Sarajevo, Vlatko Stefanovski trio, Kula od karti, Thunder from the blue sky и др. Сътрудничеството му с Мирослав Тадич за записването на албумите Krushevo, Treta majka, Live in Belgrade, и Live in Zagreb хвърля нова светлина върху акустичната музика на Влатко и по-нататъшното му изследване на македонската народна музика.
Стефановски е известен с уникалната си техника на свирене и звук. По време на първото издание на Лятната академия през 2016-а се насладихме на чудесната лекция на Горан Стефановски, тази година ще се насладим на музиката на брат му. Официалният уебсайт на Влатко Стефановски.
Официален уебсайт на Влатко Стефановски

 

Теодосий Спасов: Български джаз музикант, който свири на кавал. Кавалът, дървена овчарска флейта с осем дупки, е един от най-старите инструменти в Европа, богат на тонове и технически възможности. Теодосий Спасов е развил свой собствен уникален изпълнителски стил, в който обединява народния фолклор с джаз, фюжън и класическа музика.
В рамките на повече от 20 години Теодосий е обиколил с музиката си Европа, Азия, Близкия Изток, Австралия, Канада и САЩ. През 1994-а свири заедно със софийския женски радиохор, който по-късно бива награден с Грами за „Мистерията на българските гласове”. През април 1995г. списание „Newsweek” обявява Теодосий Спасов за един от най-талантливите източноевропейски музиканти в статията си “Най-доброто от Изтока”, отбелязвайки, че “Спасов е създал всъщност изцяло нов музикален жанр, вдъхновен от руините на посткомунизма.”
В България Теодосий Спасов е национална фигура и музикален герой и наскоро беше почетен с наградата „Музикален изпълнител на годината”. Той е художествен директор на световноизвестния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”.

DJ Set Balkan Beats: Никола Груев – Kottarashky

Мегдан – Боженци
28.07 22:00-24:00

Kottarashky & The Rain Dogs направиха чудесен концерт на миналите две издания на Лятната академия. Тази година фронтменът на групата, Никола Груев – Kottarashky, идва със своя DJ сет, който ще бъде помнен дълго.

 

Лектори & Ментори

Ситзе Шалк

Нидерландия

Ситзе Шалк е награждаван драматург, дизайнер на социално насочени игри и на трансмедийно съдържание. След като завършва Академията по изкуства в Утрехт със специалност Writing for Performance, работи като независим драматург, сценарист и учител в няколко холандски и интернационални продукции. Работил е в National Theatre Studios в Лондон и в Royal Dutch Theatre. От 2015г. насам Ситзе се фокусира основно върху развитието на проекта Shatterland – трансмедиен приказен свят за млади хора, който оживява под формата на интерактивни театрални представления, игри, литература и илюстрации. За работата си върху проекта Shatterland е награден с холандската стипендия Wim Bary за изключителен талант на млад артист през 2017г.Ситзе е и преподавател и изследовател в областта на дизайна на истории в Академията по изкуства в Утрехт.

Дейвид Финиган

Австралия

Дейвид Финиган е писател, театрален творец и фармацевтичен асистент от Канбера. Той пише пиеси, създава пърформанси и игри, които често са на границата между наука и изкуство. Работи в сътрудничество с научни изследователи, за да създаде творчество, вглеждащо се в сложността и науките, свързани със Земята. Дейвид е член на научно-театралния ансамбъл Boho (Австралия) и кореспондент на Coney (Обединено кралство), както и на Sipat Lawin Ensemble (Филипини). Той е стипендиант на the Winston Memorial Trust и на програмата Australia Council Early Career, както и притежател на наградата за драматургия Griffin (Griffin Playwrights Award) през 2017г.
davidfinig.com

Даниел Бай

Великобритания

Даниел Бай е театрален творец от Северна Англия. Неговото творчество съчетава техники от разказването на истории, стендъпа и експерименталния театър, за да създаде уникални предизвикателни и достъпни представления. Като писател и изпълнител, неговите представления, обикалящи целия свят, включват The Price of Everything, Instructions for Border Crossing и Going Viral. Той е режисирал във водещи британски театри и компании като The West Yorkshire Playhouse и Red Ladder. Често работи в сътрудничество с композитора Boff Whalley и заедно създават мащабни обществено насочени проекти за хорове и големи ансамбли.
danielbye.co.uk

Андреа Брунело

Италия

Андреа Брунело – в работата си Андреа Брунело слива театър и наука. Той е доктор по физика към The State University of New York at Stony Brook (USA, 1997). През 2001г. Брунело решава да следва артистичните си пориви и да се захване с кариера в сферата на театъра. Той е основател и художествен директор на Teatro Portland (Тренто, Италия). Също така е и художествен директор на Arditodesìo Company – професионална театрална компания, основана през 2002г., за която е написал и продуцирал над 10 оригинални постановки, обиколили цяла Италия и други държави. Представленията му са предимно свързани със социални проблеми – в тях се работи с говоримия език и използват техники, свързани с разказването на истории. През 2012-а Брунело основава Jet Propulsion Theatre (JPT) – постоянна лаборатория за създаване на театър, посветена на науката, хората на науката и научния разказ. В ролята на изследователска лаборатория, тя цели да “разкаже” науката, съчетавайки я с театър и се старае да изведе на преден план нейната човешка страна със средствата на театъра. Понастоящем Брунело работи към Физическия факултет в университета на Тренто, където отскоро води курса Emozionare con la Scienza, посветен на научното разказване на истории и научното драматургично писане. JPT productions работи и на италиански, и на английски, а постановките му са обиколили множество места, театри, университети и училища.

Аисте Птакауске

Литва

Аисте Птакауске е авторка с множество публикации и създателка на креативно съдържание, която работи в различни медии и на различни континенти. Ethnic Kitchen, документалният ѝ филм за жените-имигранти в пост-социалистическа независима Литва, е част от учебната програма на няколко европейски университета. Аисте Птакауске е притежател на множество престижни национални и международни награди, включително и на наградите Augustinas Gricius Prize за най-добър дебют в сферата на фикцията в Литва, стипендията Fulbright и наградата Women Creating a Better World for All от Женския икономически форум (Women Economic Forum). Аисте Птакауске често бива канена да изнася лекции, преподава и обучава в различни части на света. Тя е изнасяла лекции и провеждала уъркшопи на новия фестивал за драматичен театър Oyun Yaz в Истанбул (Турция), в The Mohammed V National Theatre (Мароко), The Central Theatre Group в Лос Анджелис (САЩ), The California Institute of the Arts (САЩ), The Banff International Literary Translators Center (Канада), tТhe Lincoln Center Theatre Directors Lab (САЩ) и др. Понастоящем преподава Introduction to Screenwriting, Fundamentals of Media and Message Strategy и Live Show Production във факултета по творчески индустрии на Vilnius Gediminas Technical University (Tехническия университет във Вилнюс). От 2015-а Аисте Птакауске ръководи Ethnic Kitchen – собствена компания, която създава социално насочени аудиовизуални, интердисциплинарни и мултимедийни проекти.

Симон Ханукай

САЩ/Азербайджан

Симон Ханукай е театрален деец, режисьор, обучител и помощник-художествен директор на Kaimera Productions, като гравитира между Ню Йорк и Париж. Родом от Баку, Азербайджан, започва кариерата си в Оукланд, Калифорния, където е един от основателите на headRush Crew и помощник-художествен директор на Destiny Arts Youth Performance Company. Оригиналните танцови театрални представления, които създава с двете компании в рамките на 6 години, обикалят САЩ и са гледани от над 25 000 души годишно. Работил е на една сцена с Дезмънд Туту, Анджела Дейвис, Алис Уолкър, Нийл Юнг, Алфре Удард и Мартин Шийн.

От създаването на Kaimera Productions Симон твори и преподава в САЩ, Близкия Изток, Южна Азия и Европа. Най-скорошните представления, които е създал и режисирал, включват Les Alibis (Junevents Festival, Atelier De Paris, France), JUPITER (A Play About Power) (La MaMa E.T.C., NYC), Decline & Fall (Tricklock Performance Lab, New Mexico) и Flying Ace and The Storm of the Century (Odin Teatret, Denmark).

Симон е посланик на World Theatre Map и професор в научната академия Sciences Po University в Париж. Има магистърска степен по образование към Center for Teaching Excellence and Social Justice към University of San Francisco и магистърска степен по театрална режисура към Columbia University.

Каспар Шелбред

Дания/Франция

Каспар Шелбред е роден в Дания, отраснал в Швеция, живее в Париж от 1999-а Работи като учител на свободна практика, режисьор и изпълнител. Има специализация по физически театър (клоун/мим) и импровизация. Солов артист с PLAN C от 2012-а (турне в Париж, Брюксел, Монреал, София, Гьотенбург и Австралия и Нова Зеландия). Член на импровизационната театрална компания The Improfessionals от 2001-а (артистичен директор между 2008-2014). Помощник-режисьор в Impro Academy в Париж от 2006г. и преподава по цял свят с IMPRO SUPREME от 2010г – в Северна Америка (Ню Йорк, Монреал), Европа (Амстердам, Брюксел, Копенхаген, Рим, София), Азия (Сингапур), Австралия (Сидни, Мелбърн, Пърт, Брисбейн, Канбера). Студент и основен член-кореспондент на Ira Seidenstein (International School for Acting and Creativity – ISAAC). Като участник в предишните две издания на Лятната академия Summer Scriptwriting Base (през 2016 и 2017), Каспар е редовен посетител на България от 2014-а, когато е бил поканен тук за пръв път от ХаХаХа ИмПро театър, с които наскоро създават съвместно комедийно шоу, базирано на движенчески принципи, със заглавие AVANT-GARDE. Има магистърска степен по история на науката (2007г., Université de Paris 1 – Panthéon-Sorbonne) на тема “История на психологията и изучаване на емоциите във Франция през 19 век”. Официален уебсайт .

Локации

Боженци

 

Summer Scriptwriting Base “Дигитално село” ще се състои в село Боженци, намиращо се в Централна Северна България. Според легендата, през 16в. тук се е установила младата болярка Божана, поради което по-късно селото е кръстено на нея. Синовете на болярката се занимавали с търговия и по-късно през Възраждането, към средата на 18 век, селото станало важен търговски център.

Боженци се намира на 15 км източно от град Габрово и е известно със запазената си възрожденска традиционна архитектура и история, която го превръща в добре позната туристическа дестинация в региона. През 1964-а селото е обявено за архитектурно-исторически резерват. По тази причина е забранен строежа на сгради, несъвпадащи с местния стил на селото. Днес постоянното население на Боженци е само 41 души.

Тъй като заселниците по време на османското владичество са били заможни хора, голяма част от къщите са на два етажа. Първият обикновено се използвал за обор за животните, а във втория са живеели стопаните. Характерни за архитектурата в Боженци са чардаците, покривите от каменни плочи, ъгловите камини и дърворезбите на таваните. Настилката на боженските улици навсякъде е единствено калдъръмена.

Участниците ще бъдат настанени в красиви възрожденски къщи от 19 век. За тези, които искат да са по-близо до природата, ще има възможност за опъване на палатки в дворовете на къщите.

Уъркшопите и лекциите от програмата на Лятната академия Summer Scriptwriting Base ще се проведат в Старото школо, което е построено през 1872-а и се помещава в масивна сграда в началото на селото.

София

 

Като столица на България и неин най-голям град с около 1,7 милиона жители, София е динамичен източноевропейски град, отличаващ се с уникалната комбинация от европейски, османски и комунистически архитектурни стилове, както и с многото си красиви ортодоксални църкви. Освен това се твърди, че тя е една от малкото европейски столици с красиви пейзажи и ски курорт в непосредствена близост – планината Витоша.

​Откриването и първата лекция от академията ще се състоят в София.

Съпътстващи събития

Галерия

Вижте галерията тук.