За събитието

“Човечеството притежава едно от най-мощните оръжия – смеха. Нищо не може да устои на смеха.”
— Марк Твен

“Каквото е сапунът за тялото, това е смехът за душата.”
— еврейска поговорка

Лятната академия Summer Scriptwriting Base е международен образователен форум за писане на сценарии, който ще се проведе в село Боженци (България) от 29-ти юли до 9-ти август това лято. Село Боженци е традиционно българско село и архитектурен резерват. Участниците ще бъдат настанени в традиционни къщи от 19 век. Други локации, на които ще се проведе академията, са София, Габрово и световноизвестният изоставен паметник на Бузлуджа. Форумът е насочен към студенти и млади професионалисти от всички сфери на изкуството и творческите индустрии, желаещи да развият своите умения и знания по писане на сценарии за театър, кино, съвременен танц и други интердисциплинарни и иновативни форми на изкуството.Темата на Summer Scriptwriting Base тази година е “Да умреш от смях”. Както казва известният американски комедиен актьор и писател Сид Сизър, “Ако нямаш трагедия, нямаш и комедия. Плачът и смехът са една и съща емоция. Ако се смееш твърде силно – плачеш и обратното.” В практическите уъркшопи от програмата на “Да умреш от смях” участниците ще изследват допирните точки точки между комичното и трагичното.

Практическата работа ще започне с посещението на паметника на Бузлуджа (често включван в класации за “най-сюрреалистично и странно изоставено място на Земята”) и с лекцията и изложбата, курирана от сръбския философ и изкуствовед Марко Стаменович в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Изложбата се нарича To Die out laughing. Заглавието е игра на думи, съчетавайки израза „to burst out laughing” (да избухнеш в смях) и “to die laughing” (да умреш от смях). Изложбата е съставена от селекция от с визуални материали от съвременното изкуство от цял свят и адресира исторически и културно разнообразни взаимодействия между привидно несвързани феномени с цел да оспори формите на знание, възприемани като легитимни. Посещенията и лекциията ще ни предоставят материал, с който да работим по време на уъркшопите, а именно за писането на сценарий за театър, документално кино, както и за физическия подход към писането.

В програмата на Summer Scriptwriting Base ще бъдат включени и три много интересни лекции, които целят да отворят нови полета на изследване и да дадат свежи идеи на пишещите хора: писане за видеоигри и интерактивни платформи, писане на театрални текстове на базата на научни материали и създаване на “театрални” приложения за телефон(и). Всички лекции от програмата ще бъдат всеобщо достъпни и безплатни.

Лекторите и менторите са известни и иновативни практикуващи специалисти от цяла Европа, които са внимателно подбрани, за да бъдат част от събитието.

Програмата на форума ще бъде отворена и за чуждестранни участници, тъй като всички лекции и уъркшопи ще бъдат водени на английски език.

Една от основните цели на “Да умреш от смях” е създадените по време на академията материали да станат основа за бъдещи сътрудничества и продукции в сферата на театъра, киното, танцовото изкуство и всевъзможни мултидисциплинарни проекти.

лектори и ментори

Сара Грочала (Великобритания)

Сара Грочала е драматург с множество награди, базирана в Лондон. Пиесата ѝ S-27 спечели през 2007-а iceandfire/Amnesty International Protect the Human Playwriting Competition и е номинирана за наградата King’s Cross Award и Leah Ryan Award for Emerging Women Writers. Премиерата на S-27 се състои във Finborough Theatre през юни 2009-а. Оттогава тя е играна и в The Griffin Theatre в Сидни, както и в Intersection Theatre в Торонто. Пиесата ѝ Waiting for Romeo (Romeo’yu Beklerken) е включена в репертоара на Tiyatro Yan Etki в Истанбул в периода 2014-2016, а през 2015-а печели Ekin Yazin Dostları Theatre Award за най-добра пиеса за камерна сцена.През 2011-а печели наградата Adopt a Playwright Award на OffWestEnd.com за пиесата си “Смоленск”. Последната ѝ пиеса Star Fish е избрана за наградата Nick Darke Award през 2016-а и BBC Script Room 10.

Между 2012 и 2016-а Сара е член на театралната компания Headlong, където създава театрални преживявания, използвайки дигитална медия.

Работила е в сътрудничество с National Theatre Studio, Royal Shakespeare Company, Arts Council England, The Peggy Ramsay Foundation, The Orchard Project (USA) и The Studios Key West (USA).
Понастоящем е член на писателския колектив Orange Tree Writers’ Collective и старши преподавател в Theatre 503. Преподава драматургия в Royal Central School of Speech and Drama в Лондон, където води магистърска степен по Writing for Stage and Broadcast Media.

​Книгата ѝ, свързана с драматургия, The Contemporary Political Play е публикувана наскоро от Bloomsbury Methuen Drama.
www.sarahgrochala.com

Андреа Брунело (Италия)

В работата си Андреа Брунело слива театър и наука. Той е доктор по физика към The State University of New York at Stony Brook (USA, 1997). През 2001г. Брунело решава да следва артистичните си пориви и да се захване с кариера в сферата на театъра. Той е основател и художествен директор на  Teatro Portland (Тренто, Италия). Също така е и художествен директор на  Arditodesìo Company – професионална театрална компания, основана през 2002г., за която е написал и продуцирал над 10 оригинални постановки, обиколили цяла Италия и други държави. Представленията му са предимно свързани със социални проблеми – в тях се работи с говоримия език и използват техники, свързани с разказването на истории. През 2012-а Брунело основава Jet Propulsion Theatre (JPT) – постоянна лаборатория за създаване на театър, посветена на науката, хората на науката и научния разказ. В ролята на изследователска лаборатория, тя цели да “разкаже” науката, съчетавайки я с театър и се старае да изведе на преден план нейната човешка страна със средствата на театъра. Понастоящем Брунело работи към Физическия факултет в университета на Тренто, където отскоро води курса Emozionare con la Scienza, посветен на научното разказване на истории и научното драматургично писане. JPT productions работи и на италиански, и на английски, а постановките му са обиколили множество места, театри, университети и училища.

Линда Кларк (Великобритания)

Линда Кларк е родена в Нотингам, Великобритания, през 1981-а. Тя е писател и бивш продуцент на видеоигри. Създател на множество сценарии и in-game texts за различни игри, част от платформата на Sony Playstation Home, писала е на свободна практика за няколко независими студиа за игри и е създала branching adventure cards за настолна игра. В момента следва докторантура по интерактивна художествена литература към Nottingham Trent University, финансирана по програмата AHRC/M3C, и е на стаж в Националния музей за видеоигри, където води уъркшопи по interactive fiction по време на фестивала на музея GameCity през 2016-а. Съосновател, заедно с екипа на Nottingham UNESCO City of Literature team, на Hello Words – група на писатели на интерактивни художествени произведения.

Фернандо Санчез-Кабесудо (Испания) 

Фернандо Санчез-Кабесудо е роден в семейство на архитекти, но самият той от ранна детска възраст се увлича по света на интерпретациите. Страстта му към театъра и френската литература поставя началото на професионалния му път в Париж и Мадрид с театралната компания Épée de Bois. През 2000-а става част от тренировъчната театрална лаборатория на teatro de la Abadia под режисурата на Хосе Луис Гомез, а по-късно участва и в няколко нейни продукции.

​През 2005-а основава свой собствен театрален проект с името “Metro cúbico”, който е представен в над 16 страни. През 2007-а получава наградата на общността в Мадрид за млад творец. След продуцирането и режисирането на няколко представления, през 2010-а Фернандо решава да отвори свое собствено театрално пространство, наречено Kubrik Fabrik в сърцето на Усера – квартал в покрайнините на Мадрид, и по този начин да обвърже културата с гражданската идентичност. Понастоящем той е и артистичен координатор на Corral de comedias de Alcalá de Henares – един от най-старите театри от този тип в Европа.

Катарина Машенка Хорн (Германия) 

Катарина Машенка Хорн е танцьор, хореограф и преподавател в Берлин. След като работи като артист на свободна практика в Холандия, през 2009-а Катарина се връща в Германия с проекта си Pigeonhole, който през 2010-а печели първа награда в състезанието по хореография U30 към танцовата школа Tanzhaus в Кьолн. От 2010-а насам Катарина работи с Nir de Volff/Total Brutal (Berlin) и участва в редица спектакли в Германия, Бразилия, Тайланд, Израел и Макао, а също така и преподава метода use abuse, основаващ се на работата на компанията. От 2014-а Катарина играе на сцената на Schaubühne Berlin в продукцията NEVER FOREVER от Falk Richter и Total Brutal, която е представена на биеналето във Венеция през 2015-а. От 2008-а Катарина пътува редовно до Албания, Косово, Сърбия, Хърватска и Босна и Херцеговина. Преподавала е в Академията по изкуствата в Тирана във факултета по хореография с подкрепата на DAAD и е създала шест хореографии в сътрудничество с артисти от съвременната танцова сцена на Балканите. Новият ѝ спектакъл Touch of MADNESS, в сътрудничество с босненския режисьор и актьор Неманя Мутич, има премиера през 2017-а в Dock11 Berlin, а по-късно и в SARTR – War Theatre Sarajevo (Босна и Херцеговина), Perforacije Festival Zagreb (Хърватска), Platforma Festival Zagreb (Хърватска), Dom Omladine Belgrade (Сърбия) и National Theater Banja Luka (Босна и Херцеговина).

Марко Стаменкович (Сърбия)

Марко Стаменкович е роден през 1977г. в Южна Сърбия и е изкуствовед. Интересите му гравитират около политическата рационалност на създаването на изображения и визуалната комуникация в глобалния контекст. Той има докторска степен по философия от Университета в Гент (Белгия) с дисертация, озаглавена: „Suicidal Cultures: Theories and Practices of Radical Withdrawal” (2014). В последното десетилетие работи главно в сферата на съвременните визуални изкуства като куратор, критик, писател и лектор, фокусирайки се върху пресечната точка на визуалното мислене със социалните теории, политическите философии и културните практики на потиснатите. Марко курира проекти и изложби в Сърбия и чужбина, сред които: All Joy Wants Eternity (Tirana, 2017), Put Your Faith in Women (Vienna, 2016), Hello From The Other Side: Europe, Migration, and The Emperor’s New Clothes (Vienna, 2016), A Rainha Vermelha (Gent, 2013), After a Few Days in Our New Cave We Found the Perfect Spot (Zrenjanin, 2011), Withdrawal Syndrome (Niš, 2011), The Spirit of Nature – 14th Art Biennial (Pančevo, 2010), Hammam (Vranje, 2010), Zirkus Grau – Préparations pour un miracle (Prague, 2010), One Little Indian – And Then There Were None (Paris, 2010), Splav Meduze (Celje, 2009), Private Dancers (Belgrade, 2007), A Life Less Glamorous (Belgrade, 2006) и Dis-Economy of Life (Zagreb/ Osijek/ Skopje/ Bucharest/ Budapest/ Sofia, 2006).

Елица Георгиева (Франция/България)

Елица Георгиева е режисьор на документални филми, пърформър и писател. Тя е родена в София, но живее и работи в Париж от 15 години.

След завършване на магистратура по кино работи като помощник-режисьор и монтажист в редица продуцентски къщи. Режисьор е и на няколко документални филма, сред които Waiting for и “Всяка стена е врата” (2 специални диплома от журито на Cinéma du reel в Париж).

Елица Георгиева също така е и писател. Нейният пръв роман “Космонавтите само минават” е публикуван през септември 2016-а от Éditions Verticales (печели наградата SDGL André Dubreuil за дебютен роман). Освен това тя публикува и кратки текстове в различни литературни списания (Dyonisies, Jef Klak и Vue sur cour).

​Елица често изпълнява литературни текстове на различни сцени и в различни форуми (le Tarmac, Le Théâtre Ouvert, le Khiasma, le Festival Hors-Limites, la Maison de la poésie in Paris, Paris en toutes lettres, etc).

Ани Васева (България)

Ани Васева е театрален режисьор и теоретик на сценичните изкуства. Тя е автор на пиеси, критически и теоретични текстове за танц и театър и има докторска степен по сценични изкуства към БАН. Последните ѝ представления включват Lovecraft (2016), Total Damage (2016), Maldoror (2015), A Play for You (2014). Книгата ѝ „Що е то съвременен танц?” (2017) изследва комплексните процеси и конфликтните идеологии, стоящи зад концепцията за съвременен танц. Професор по история и теория на театъра и литературата в театралния колеж “Любен Гройс”, преподава също теория и практика на сценичните изкуства в НБУ.

Организатори

Организатори:Арте Урбана Колектив - София, МАИР "Боженци" и Община Габрово
Партньори:Френски институт в България, Дом на хумора и сатирата - Габрово Британски съвет - България, Famille Mundi - Paris, Maison d'Europe et d'Orient, Eurodram, Zona urbana
С подкрепата на:Столична Община
Медийни партньори:БНР, BBC Знание, сп. Осем, сп. Българка

Придружаващи събития