“Човечеството притежава едно от най-мощните оръжия – смеха. Нищо не може да устои на смеха.”
— Марк Твен

“Каквото е сапунът за тялото, това е смехът за душата.”
— еврейска поговорка

Лятната академия Summer Scriptwriting Base е международен образователен форум за писане на сценарии, който ще се проведе в село Боженци (България) от 29-ти юли до 9-ти август това лято. Село Боженци е традиционно българско село и архитектурен резерват. Участниците ще бъдат настанени в традиционни къщи от 19 век. Други локации, на които ще се проведе академията, са София, Габрово и световноизвестният изоставен паметник на Бузлуджа. Форумът е насочен към студенти и млади професионалисти от всички сфери на изкуството и творческите индустрии, желаещи да развият своите умения и знания по писане на сценарии за театър, кино, съвременен танц и други интердисциплинарни и иновативни форми на изкуството.Темата на Summer Scriptwriting Base тази година е “Да умреш от смях”. Както казва известният американски комедиен актьор и писател Сид Сизър, “Ако нямаш трагедия, нямаш и комедия. Плачът и смехът са една и съща емоция. Ако се смееш твърде силно – плачеш и обратното.” В практическите уъркшопи от програмата на “Да умреш от смях” участниците ще изследват допирните точки точки между комичното и трагичното.

Практическата работа ще започне с посещението на паметника на Бузлуджа (често включван в класации за “най-сюрреалистично и странно изоставено място на Земята”) и с лекцията и изложбата, курирана от сръбския философ и изкуствовед Марко Стаменович в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Изложбата се нарича To Die out laughing. Заглавието е игра на думи, съчетавайки израза „to burst out laughing” (да избухнеш в смях) и “to die laughing” (да умреш от смях). Изложбата е съставена от селекция от с визуални материали от съвременното изкуство от цял свят и адресира исторически и културно разнообразни взаимодействия между привидно несвързани феномени с цел да оспори формите на знание, възприемани като легитимни. Посещенията и лекциията ще ни предоставят материал, с който да работим по време на уъркшопите, а именно за писането на сценарий за театър, документално кино, както и за физическия подход към писането.

В програмата на Summer Scriptwriting Base ще бъдат включени и три много интересни лекции, които целят да отворят нови полета на изследване и да дадат свежи идеи на пишещите хора: писане за видеоигри и интерактивни платформи, писане на театрални текстове на базата на научни материали и създаване на “театрални” приложения за телефон(и). Всички лекции от програмата ще бъдат всеобщо достъпни и безплатни.

Лекторите и менторите са известни и иновативни практикуващи специалисти от цяла Европа, които са внимателно подбрани, за да бъдат част от събитието.

Програмата на форума ще бъде отворена и за чуждестранни участници, тъй като всички лекции и уъркшопи ще бъдат водени на английски език.

Една от основните цели на “Да умреш от смях” е създадените по време на академията материали да станат основа за бъдещи сътрудничества и продукции в сферата на театъра, киното, танцовото изкуство и всевъзможни мултидисциплинарни проекти.

ОрганизаториАрте Урбана Колектив - София, МАИР "Боженци" и Община Габрово
ПартньориФренски институт в България, Дом на хумора и сатирата - Габрово Британски съвет - България, Famille Mundi - Paris, Maison d'Europe et d'Orient, Eurodram, Zona urbana
С подкрепата наСтолична Община
Медийни партньориБНР, BBC Знание, сп. Осем, сп. Българка

SSB_TDL_1